Предстои парламентът да избере нов шеф на Комисията Карина Караиванова

...
Предстои парламентът да избере нов шеф на Комисията Карина Караиванова
Коментари Харесай

Карина Караиванова подаде оставка като председателят на КФН

Предстои Народното събрание да избере нов началник на Комисията

Карина Караиванова подава оставката си пред Народното събрание като ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН). Оставката й влиза в действие от началото на месец март 2019 година, когато тяа ще се причисли към екипа на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Припомняме, Караиванова бе номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие.
Кариерата на Караиванова стартира като специалист в Министерство на финансите, като доближава до позицията заместник-министър, която заема в два кабинета. Тя беше определена за ръководител на КФН през 2016 година Поемайки поста, показа идея с написани задължения, които трябваше да извърши в шестгодишен мандат. Пред публицисти през днешния ден Караиванова съобщи, че след 2 години и половина работа може да регистрира предпоставки за изпълнена идея в целокупност - за интервала на нейното управление в КФН са открити процедури, включващи риск основан контрол, изменен е и методът на финансирането на активността на КФН. " Една от точките в моята идея бе да основа условия за създаване и насърчаване на професионален и експертен екип на КФН. Мисля, че за времето в което председателствах комисията съумях да слага мощно начало в тази посока ", уточни Караиванова. Тя регистрира още: в региона на финансовите пазари – промени в Закона за обществено предложение на скъпи бумаги и Закона за предложение на финансови инструменти; в региона на спомагателното пенсионно обезпечаване – рационализиране на Кодекса за обществено обезпечаване и прецизиране на дефиницията за вложения в свързани лица; в застраховането – приемане на нов Кодекс за застраховането.

Предстои Народното събрание да избере нов ръководител на Комисията за финансов контрол. Вече се спрягат разнообразни имена, само че дали ще бъде определен някой от коментираните, следва да разберем. Освен това, би трябвало да бъде назначен и непрекъснат заместител на ръководителя, който да дава отговор за застрахователния пазар. В момента ръководството е ръководено от изпълняващ длъжността. Надеждите на работещите поднадзорни лица е новите назначения да не се забавят, с цел да не бъде спирана работата на Комисията. Историята помни неведнъж закъснение в избора на началник на КФН.

Ръководещите КФН и нейните ръководства са с сан на зам.-министри и имат задоволително съществено въздействие върху бизнеса и регулацията, тъй че не е все едно кой ще бъде назначен с такива необятни пълномощия. Получаването на подобен пост може да е справедливо самопризнание за висок професионализъм и сериозен опит на претендента. Може обаче да е опрощение от една политическа мощ към друга, както и политически поклон към избран претендент, неполучил дължимото на други постове. Ето за какво е по този начин значимо при влизане на предложенията в пленарна зала за гласоподаване всички или множеството депутати да са съгласни с претендентите.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР