Предстои нова проверка на Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична

...
Предстои нова проверка на Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична
Коментари Харесай

ДБ настоява да отстранят гл. архитект на София, ДНСК ще го проверяват втори път

Предстои нова инспекция на Направление „ Архитектура и градоустройство “ при Столична община. Това излиза наяве от отговор на вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от „ Демократична България “, съобщи БГНЕС.

Въпросът на Ивайло Мирчев е предизвикан от голям брой тъжби и неодобрение от страна на жители и компании за работата на основния проектант на Столична община Здравко Здравков. Сигналите са свързани със закъснение на периоди по преписки, които Мирчев смята за голословни.

Гроздан Караджов дава отговор в писмен отговор, че след заповеди на ДНСК и РДНСК – София, са осъществени инспекции на активността на направление „ Архитектура и градоустройство “ при Столична община, като те са обхванали интервалът от 1 октомври 2020 до 30 септември 2021 година Министърът показва, че след резултатите от инспекциите по предложение на основния проектант от кмета на Столична община е импортиран отчет в Столичния общински съвет с предложение за смяна на структурата на Столичната общинска администрация. Регионалният министър прецизира, че става въпрос за частта, касаеща направление „ Архитектура и градоустройство “. По думите му предложенията са признати от СОС на 16 декември 2021 година и са влезнали в действие от 1 януари 2022 година От отговора на вицепремиера и министър на районното развиване излиза наяве, че тези оферти включват преструктуриране на Дирекция „ Териториално обмисляне, като се основава дирекция „ Градска среда “, която поема дейностите по използването на признатата в края на 2020 година разпоредба за градска среда, а дирекция „ Териториална обмисляне “ ще увеличи успеваемостта си при одобрение на подробни устройствени проекти и издаване на визи за планиране. Също по този начин ще бъде увеличена щатната бройка на направление „ Архитектура и градоустройство “ с три щатни бройки с оглед възстановяване на административното обслужване. Също по този начин ще се сътвори дирекция „ Контрол и мониторинг “ за реализиране на надзор и мониторинг за административни преписки, периоди, процесите и процедурите в НАГ. Регионалният министър дава отговор още, че следва осъществяване на нова инспекция от чиновници на ДНСК и РДНСК София във връзка с подхванатите дейности от страна на Направление „ Архитектура и градоустройство “ при Столична община, за премахване на установените пропуски и недостатъци в активността на общинската администрация.

Депутатът Ивайло Мирчев обръща внимание, че Закона за устройство на територията е основан от законодателя, с цел да обезпечи опцията за интервенция на страната в сходни тежки случаи. Мирчев напомня, че в закона е планувана опцията министъра на районното развиване при установени от ДНСК систематични нарушавания, осъществени от основния проектант на община, да бъде лишен от правото си да заема длъжността за период от 2 години. Мирчев упорства министърът да приложи пълномощията си и да в профил основния проектант на Столична община от правото си да заема тази служба.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР