Предстои изграждане на площадки за обучение по безопасност на движението

...
Предстои изграждане на площадки за обучение по безопасност на движението
Коментари Харесай

Изграждат площадки по безопасност на движението в над 400 детски градини

Предстои създаване на площадки за образование по сигурност на придвижването в над 400 детски градини. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова пред шефове на детски градини на конгрес за предучилищното обучение, проведен от Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

По думите й за първи път се слага толкоз огромен акцент на тези просветителни институции в националните стратегии на МОН.

Детските градини имат опция за присъединяване наедно с учебните заведения в две от новите стратегии на министерството – „ Без експанзия за сигурна просветителна среда “ и „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Сред характерните цели на първата стратегия е развиване и ангажиране на общността в детската градина за основаване на сигурна просветителна среда и предварителна защита на експанзията и насилието, поддръжка на просветителна просвета на взаимно почитание и ценене на достолепието.

По втората стратегия ще бъдат изграждани площадки за образование по БДП, което е и поредна политика на МОН през последните години.

Както и до момента детските градини ще могат да вземат участие и по стратегиите “Заедно за всяко дете “ и „ Хубаво е в детската градина “. Акцент в тях е ангажирането на родителите и фамилиите в процеса на обгръщане и включване на децата и учениците в просветителната система. В рамките на тази стратегия ще бъде подкрепена активността на екипите за обсег по Механизма, като за това са планувани 2 млн. лв..

По думите на зам.-министър Лазарова сериозен запас за поддръжка на децата в градини и яслени групи, само че и на техните фамилии, ще има по план „ Силен старт “, който ще се осъществя от МОН и е финансиран по европейската стратегия „ Образование “, съфинансирана от Европейски Съюз. По плана ще се дава спомагателна поддръжка за деца със СОП, в риск, с хронични болести и изявени способности за трайното приобщаване в предучилищното обучение. За задачата детските градини могат да наемат психолози, логопеди и ресурсни учители.

Политиката за приобщаващото обучение в ранна детска възраст се добавя и с вложенията по Плана за възобновяване и резистентност, като следва да бъдат построени 8 нови детски гради в София и да бъдат осъвременени 49 детски градини в цялата страна.

„ Образованието и грижите в ранна детска възраст поставят основите и способстват за познавателното, езиковото, общественото и прочувственото развиване на децата “, счита Емилия Лазарова. Тя означи, че е основаната междуведомствена работна група с присъединяване на специалисти от МОН, Министерство на здравеопазването и МТСП, която под управлението на министър Галин Цоков към този момент разисква по какъв начин децата от най-ранна детска възраст да получат сериозна поддръжка за развиването си. „ Междуинституционалното шерване е най-важното за реализиране на качествено обучение и грижа в ранна детска възраст “, уточни Емилия Лазарова. По думите ѝ МОН държи на многосекторното съдействие в тази посока.

В рамките на форума, отдаден на предучилищното обучение, ръководителят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура Диян Стаматов благодари на екипа на министър Цоков и особено на зам.-министър Лазарова за положителния резултат от разговора при правенето на Колективния трудов контракт, в който е реализирано нарастване на възнагражденията за учители и непедагогически личен състав в детските градини. По думите му в Закона за бюджета е маркиран „ знаменателен прогрес “ в тази посока. Представители на градините още веднъж настояха в МОН да бъде основана обособена конструкция по въпросите на предучилищното обучение, изключително към този момент когато въпросът за ранно детско развиване се постанова като стратегически за смяна в модела за обучение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР