Предстои деветият обучителен лагер за хора с диабет „Диабетът не

...
Предстои деветият обучителен лагер за хора с диабет „Диабетът не
Коментари Харесай

Обучават деца и младежи на иновативни технологии в контрола на диабета

Предстои деветият обучителен лагер за хора с диабет „ Диабетът не ни стопира! “ от 17 до 24 юли в хотел „ Форест бийч “ в Приморско. В лагера ще вземат участие близо 200 деца, младежи и родители, уредник е съдружие „ Култура без граници “. Мисията на „ Култура без граници “ от 2011 година до през днешния ден е пълноценният живот и реализация на децата и хората с диабет, образоването на обществото за това заболяване, скринингите в дребните обитаеми места и образованието на хора с диабет да употребяват новаторските софтуерни средства, с цел да управляват болестта си.

В програмата влизат обучителни лекции и полемики, свързани с модерната терапия на диабета. Лекторите са ендокринолозите доцент Радка Савова, доктор Мария Георгиева от Стара Загора, доктор Елена Иванова, доктор Милена Томова и ортопедът доцент Владислав Иванов. Освен че са гост-лектори, тези експерти ще дават и самостоятелни медицински съвещания.

Председателят на „ Култура без граници “ Росица Пандова признава, че към момента дребен % от хората с диабет употребяват датчици, инсулинови помпи и затворени системи за надзор на подавания инсулин. Те са към 10%. Затова след лагера екипът на сдружението ще насочи вниманието си към по-широк кръг от пациенти, към тези към 500 000 души с диабет в България, и то в дребните обитаеми места.

„ Стартираме по дребни обитаеми места националната си стратегия за скрининг за диабет и осведомителна акция „ Диабетът – бичът на XXI век “. Защото хората имат потребност от информация, от споделен опит и от ендокринолог, който да им изясни в елементи нововъведенията в лечението. На националното ни турне с нас ще бъдат лекари и иноватори. Всяко образование ще има дълготрайност от два часа с лекционна част, проява за премерване на кръвна захар и полемика. Предварително ще уведомим кметствата по места, с цел да разгласят акцията. Ще каним също локални лекари да вземат присъединяване със лични презентации “, изясни Росица Пандова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР