Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89

...
Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89
Коментари Харесай

Транспортният министър: 64 влака ще бъдат оборудвани със система за сигурност от най-ново поколение

Предстои да закупим бордови устройства за безвредно ръководство на 89 влака, от които 64 са за БДЖ. Внедряването на системата ERTMS във влаковете е значима крачка, с цел да подсигуряваме по-голяма сигурност на жп превоза. Това съобщи министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков при откриването на интернационален българо-турски бизнес конгрес в железопътния бранш, който събра през днешния ден в София над 50 железопътни компании от България и Турция, оповестиха от МТС.

Министър Гвоздейков добави, че за първи път във влакове на БДЖ ще бъде конфигурирано съоръжение ERTMS от най-ново потомство, което е оригиналност и за Европа. Предстои НКЖИ да разгласи социална поръчка с планирана стойност към 105 млн. лв.. Средствата се обезпечават от Националния проект за възобновяване и резистентност, изясни министърът.

Георги Гвоздейков акцентира още веднъж значимостта на подобряването на железопътната съгласуваност сред България и Турция. Той напомни, че българо-турската граница е най-натоварената в целия Европейски съюз и това води до закъснение на веригите на доставки и до спомагателни разноски за бизнеса.

" Затова работим интензивно за построяването на втори железопътен преход сред двете страни, който да поеме част от трафика по това направление ", уточни транспортният министър.

В момента се прави прединвестиционно изследване за новия граничен жп преход Ямбол – Елхово – Лесово.

Министър Гвоздейков очерта като основен приоритет за БДЖ в идващите няколко години обновяването на преносимия състав, който е извънредно стар и неефикасен.

" През идващите 2 години БДЖ-Пътнически транспорти възнамеряват доставката на 10 нови локомотиви, 50 нови пътнически вагони, както и рационализация на над 140 вагона ", изясни Гвоздейков.

Транспортният министър прикани всички компании, които създават железопътен преносим състав, да се включат в търговете, тъй като единствено по този начин ще се подсигурява конкурентен асортимент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР