Предстои да видим дали служебният кабинет ще информира обществото в

...
Предстои да видим дали служебният кабинет ще информира обществото в
Коментари Харесай

Какво представляват общите данъци в ЕС и как ще засегнат българския данъкоплатец?

Предстои да забележим дали служебният кабинет ще осведоми обществото в какво положение заварва държавните финанси. От ликвидна позиция наподобява, че все още обстановката е постоянна и нямаме съображение да чакаме рецесия, само че би трябвало да имаме поради и динамичността на фискалния запас - тази част от него, която е в Българска народна банка по сметки на държавното управление. Това съобщи Петър Чобанов в по телевизия Bulgaria On Air.

" Имаше обстановка, в която тези наличия бяха паднали под 6 милиарда, което дава съображение да се счита, че евентуално в избран миг е допустимо бюджетът да е взел " назаем " от тези фондове ", съобщи той.

Кои от взетите ограничения, свързани с пандемията са ефикасни и кои могат да отпаднат?

По думите на Чобанов, когато се появят ограничения със обществен темперамент, мъчно се анулират.

" Това са да вземем за пример 50-те лв. добавка към пенсиите. Те мъчно могат да бъдат анулирани. Хората привикват с тях и всяка анулация би породила обществено напрежение. Дори служебният кабинет не може да си разреши да анулира тези средства, защото това може да окаже въздействие върху вота. Дори да не са безусловно свързани с рецесията, част от ограниченията би трябвало да останат ", счита той.

" Директно към рецесията могат да се отнесат ограниченията за заетостта - 60/40 с другите модификации, както и ограниченията, свързани с даване на някаква ликвидност на бизнеса, както и медиците на първа линия. От там нататък, може да се каже, че останалите ограничения имат избирателен темперамент ", съобщи той.
 Бюджетът не може да посрещне вероятно задълбочаване на рецесията
Бюджетът не може да посрещне вероятно задълбочаване на рецесията

Румен Гечев, народен представител от Българска социалистическа партия, на посетители в предаването Money.bg

Според Чобанов казусът е в успеваемостта на ограниченията. " Много от ограниченията не пристигнаха в точния момент. Косвено съображение да се счита по този начин, е фактът, че още веднъж през декември, както всяка година от ръководството на ГЕРБ, бяха съсредоточени огромна част от разноските по съществени бюджетни пера - сред 25-30% бяха изхарчени през декември, което е неефективно. "

" Ако погледнем и макроикономическите данни, може да забележим по какъв начин се " класираме " измежду 27-те страни. Ако вземем съществени индикатори като Брутният вътрешен продукт, безработица, претовареност, вложения, инфлация, обществени разноски и евентуален напредък - при шест от тях индикаторите в страната ни се утежняват през 2020 година, по отношение на 2019 година. "

През интервала 2008-2019 сме изгубили 280 000 работни места , споделя той.

" Това се изяснява с отрицателната демография, и отрицателните емиграционни процеси. Изоставаме по главният фактор на растежа - заетостта ", споделя той.

" По отношение на вътрешните вложения също се предвижда спад през тази година. Това значи, че след две години на спад, наваксването ще е мъчно. Това ще се отрази и на бюджета, където недостига към този момент е 5,6% начислена основа. Това дава съображение да се счита, че бюджетът няма да издържи ", счита той.

По думите му служебният кабинет ще е заставен да подхваща дейности по преструктуриране на съществуващите разноски, с цел да може да обезпечи средсва за изборите и в случай че се наложи да се ползват някакви антикризисни ограничения.

Обща данъчна основа в Европейски Съюз - по какъв начин ще засегне българския поданик?

Според думите на Чобанов тази полемика стартира след световната рецесия, когато са подписани редица документи, които стават част от законодателството на Европейски Съюз - така наречен " fiscal compact ".

" Тогава ние не подписахме тъкмо онази част, която се отнася тъкмо за тези общо налози или обща политика към налозите. Този развой се развива и вървим към обща данъчна основа - това е най-вероятно да се случи. Когато влезем в еврозоната, ще би трябвало наложително да се присъединим към тази глава, даже да не желаеме и ще станем част от общото европейско решение. Твърде евентуално е щом влезем в еврозоната да се одобри тази общо данъчна основа, което значи, че ще се покачат и налозите ", съобщи Чобанов.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР