Предстои да се създаде звено за контрол или туристически инспекторат

...
Предстои да се създаде звено за контрол или туристически инспекторат
Коментари Харесай

Структура на туристически инспекторат ще има във Варна

Предстои да се сътвори звено за надзор или туристически инспекторат към Министерството на туризма, като характерните контролни пълномощия, които досега се реализират от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), ще се трансферират към министерството. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя акцентира, че взаимните инспекции с КЗП ще продължат. Всичко, обвързвано с потребителските права, ще се резервира в обсега на КЗП съгласно Закона за отбрана на потребителите, акцентира министърът. Тя заяви, че се планува инспекторът да има 6 районни структури, като едната ще е в Боровец. Идеята е тези структури да бъдат също в Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас, с цел да се обзет огромните зимни и черноморски курорти.

Министър Ангелкова подчертава още, че измежду главните цели на държавното управление е понижаване на административната тежест, а за туризма е и транспонирането на Евродирективата за пакетните пътувания. Те също са включени в първия план на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗИД на ЗТ), който следва да се внесе в Народното събрание до края на ноември.

Министърът уточни, че задачата е да се сътвори нормативна основа, с цел да се промени наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване. Така ще понижим нужните документи и огромна част от тях ще набираме по длъжностен път. Някои условия за обособени категории места за настаняване ще бъдат промени или ще отпаднат, с цел да се съобразим с трендовете. Това обаче няма да се отрази никога на качеството на услугите, безапелационна бе министър Ангелкова. Тя изрази вяра, че законопроектът ще мине ускорено в Народното събрание, с цел да може звеното за надзор да задейства най-късно през април.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР