Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да

...
Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да
Коментари Харесай

Сачева: Готвим програма с европари и без самоучастие на бизнеса


Предстои да обсъдим какви са опциите с европейски средства да създадем по този начин, че тези стопански действия, спрени сега, или които следва да бъдат спрени, да измислим нова стратегия за тях, която не изисква самоучастие на работодатели те. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева , представена от БГНЕС.

Министър Сачева разяснява настояването на притежателите на заведения и нощни клубове, които още веднъж са измежду най-засегнати от ограничаващите ограничения, страната да поеме до 80% от възнагражденията на чиновниците им.

„ Идеята да се компенсират служащи те и чиновниците е допустима, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички стопански действия, които биха могли да бъдат наранени. Трябва да измислим и механизъм по какъв начин това да се случва, тъй че да бъдат обезщетявани непосредствено служащи те, а да не минава през работодатели те “, счита Сачева. Тя разясни, че към този тип икономическа активност би трябвало да се прибавят още образователните центрове, занималните и школи за разнообразни образования, защото тяхната активност също се преувеличава.

Все още не е ясно обаче дали размерът на компенсацията може да доближи мечтаните от бизнеса 80%.

„ Рано е да се каже такова нещо, тъй като зависи за кои браншове приказваме. Ако приказваме за нощните заведения, по данни на Национален осигурителен институт към 32 хиляди души са тези, които имат трудов контракт и осигуровки. За тях евентуално това е цифрата, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и образователни центрове, още не сме получили данните “, разясни Деница Сачева.

Въпреки доста неясноти тя чака мярката до 2-3 седмици да проработи и да бъде в помощ на към 50 хиляди души, заети в тези браншове.

Министър Сачева изясни и по какъв начин ще стане уреждането на правата на обезпечените лица, които са пропуснали 5-годишния период да си трансферират средствата от универсалния фонд във Фонд „ Пенсии “. „ От 1 януари до 30 юни идната година всички, които са пропуснали правото си, ще могат да трансферират своите средства от Универсален пенсионен фонд в Национален осигурителен институт. Отваря се 6-месечен прозорец. Всеки може да направи самостоятелен избор, не насърчаваме всеки да го прави “.

Коефициентът на редукция пък ще взема под внимание интервала, в който беше прекъсната дотацията от 12% от страна на страната и интервала, в който хората не са се осигурявали в Универсален пенсионен фонд, посочи тя. С какъв брой обаче следва да се понижи този коефициент, към момента не е ясно. Не е нужна и финансова промяна в бюджета на ДОО.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР