Предстои да бъде изградена нова екопътека, която ще води от

...
Предстои да бъде изградена нова екопътека, която ще води от
Коментари Харесай

Нова екопътека ще води до мястото на битката при Клокотница

Предстои да бъде построена нова екопътека, която ще води от лесопарка " Кенана " край Хасково до мястото на борбата при настоящето село Клокотница и паметника в чест на успеха там.

Това заяви на брифинг при започване на бъдещия туристически път президентът на Ротари клуб Христина Хубенова на днешната 793-та годишнина от унищожителната победа на Цар Иван Асен II против войските на епирския държател Теодор Комнин. Идеята ще осъществя клубът с поддръжката на Общината.

" Целта ни е мястото да стане разпознаваемо, да добие известност и да служи с възпитателна цел " , разясни Хубенова. По продължение на пътеката ще бъдат в началото издигнати 12 табели с имената на владетели от Първото българско царство, а край алеята до паметника - още 10, с царе от Второто българско царство.

На всяка табела ще има отпечатан QR-код, който след сканиране ще отваря особено основан уебсайт с информация за всеки хан и цар, уточни инициаторката.

До самия монумент на борбата ще бъдат уредени две класни стои навън , където възпитаници ще имат опция да се срещнат по-детайлно с това славно събитие в българската история.

" В момента се прецизира точното трасе. Идеята е отворена и може да бъде доразработена и обвързвана с близката зона за спорт и отдих до язовир " Сивата вода ", означи кметът Станислав Дечев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР