Предстои да , а искат от нас да закупим нови

...
Предстои да , а искат от нас да закупим нови
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Предстои да бракуваме още 2,5 млн. ваксини, а искат да закупим нови 7 млн. дози


Предстои да, а желаят от нас да закупим нови 7 млн. дози. Тава съобщи в предаването „ 120 минути “ служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев. Според него напъните сега са ориентирани към имунизацията на децата против варицела и морбили.

„ България не е взела участие в определянето на, които би трябвало да ни бъдат доставени. В този развой са взели участие единствено пет страни, членки на Европейски Съюз. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като главния критерии за това е популацията. Така за България е планувано едно доста огромно количество “, изясни доктор Меджидиев.

Здравният министър акцентира, че до юни месец страната ни би трябвало да закупи още седем милиона дози. Към момента в България има 2,8 милиона дози, които са бракувани. „ През идващия месец следва да бракуваме още 2,5 милиона дози “, добави той и посочи, че настрана от това от постоянния кабинет „ Петков “ други 1,5 милиона дози.

„ Това е едно голямо количество ваксини, което действително ние ще би трябвало да платим и. Точно по тази причина сложих тематиката в Брюксел по време на срещата на здравните министри в общността “, добави доктор Меджидиев.

Според него България е направила опит да подари тези ваксини, само че никои не ги е поискал. Страната ни няма право да ги препродава, по тази причина служебният здравен министър е, да се приключи контракта с фармацевтична компания „ Пфайзер “ и да се предлагат съответни количества, съгласно потребностите на всяка една съответна страна, членуваща в Европейски Съюз. Плащането пък да не става авансово, а след доставката на имунизациите.

„ Ние не преговаряме непосредствено с фармацевтичните компания. Това се прави от Европейската комисия. Тя беше водила такива договаряния и беше препоръчан един нов, само че още веднъж недопустим контракт. Той предвиждаше понижаване на количествата към европейските страни, само че против въвеждането на. Става дума за наказателна клауза. Искаха да платим една голяма на България сума. Нямам право да споделям точна цифра, само че ставаше дума за милиони. С тези пари можем да построим Националната детска болница “, сподели още доктор Меджидиев.

От думите му стана ясно, че публично Българи в Брюксел, само че е имало и други четири страни, които са декларирали, че Европейската комисия би трябвало да се върне на масата за договаряния с фармацевтичната промишленост.

„ Може да сме страна, която членува в Европейски Съюз, само че всяка една страна първо пази ползите на личните си жители.. Напротив – поддържам имунизациите. Служебното държавно управление разкри имунизационни кабинети и върна заплащането на лекарите – по 15 лева за поставена ваксина. Направихме и акция, когато към момента имаше Коронавирус вълна. Но няма да позволи да се купуват ваксини, когато нямаме потребност и би трябвало да отделяме спомагателни финанси, с цел да ги унищожим “, безапелационен е здравният министър.

Вижте какво сподели той за медицинските хеликоптери във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР