Представяте ли си парламент без БСП? През последните 35 години

...
Представяте ли си парламент без БСП? През последните 35 години
Коментари Харесай

Тръгване на куц крак. Какво ще стои зад буквите БСП в бюлетината на изборите

Представяте ли си парламент без Българска социалистическа партия? През последните 35 години подобен не е имало. Сега обаче битката за превъзходство в партията заплашва присъединяване ѝ в изборите. Парадоксите са доста, а решението е в отговора на въпроса кой съставлява Българска социалистическа партия.

Обикновено хората знаят защо гласоподават, когато гласоподават за нея. Все отново това е партия с над 100-годишна история. А откогато през 1990 година одобри настоящето си име, е взела участие във всички парламенти и в няколко държавни управления.

Сега обаче не е напълно ясно по какъв начин Българската социалистическа партия ( Българска социалистическа партия ) ще се яви на изборите за ново Народно заседание на 27 октомври .

Причината е, че няма безапелационен отговор на въпроса кой съставлява Българска социалистическа партия и кой може да я записва за присъединяване във вота.

Това е втората огромна партия, която през последните няколко месеца изпада в сходна рецесия - след разрива в Движението за права и свободи ( Движение за права и свободи ) и разделянето му на ДПС-Пеевски и ДПС-Доган.

При социалистите разногласието наподобява по-лесен за разрешаване, само че резултатът не е предупреден. Накратко хронологията звучи по този начин:
Дългогодишната председателка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след изборите през юни, на които Българска социалистическа партия означи пагубен резултат от 150 хиляди гласа.На нейно място бързо беше определен краткотраен водач - Атанас Зафиров . Зад него застанаха значими за Българска социалистическа партия лица, които се обърнаха против Нинова.Зафиров изиска от съда да го впише като представляващ Българска социалистическа партия, с цел да може да записва партията за избори.Съдът се съгласи, само че Нинова оспори решението му. Така към днешна дата тя остава вписана като председателка на Българска социалистическа партия, макар че не заема поста.В неделя Нинова и нейни доближени бяха изключени от партията.

Така се стигна до обстановка, в която изпълняващият функционалностите ръководител на Българска социалистическа партия е един, а вписаният по документи - различен. При това Нинова на хартия съставлява партия, в която към този момент даже не членува - „ безспорен казус “ по нейните думи. Това основава два казуса:
политически , с битка за превъзходство сред едни от най-ярките лица на Българска социалистическа партия през последните години; юридически , за това кой управлява и съставлява Българска социалистическа партия пред другите институции и има право да я записва на избори.

И Зафиров, и Нинова в този момент успокояват гласоподавателите си и споделят, че ще записват Българска социалистическа партия за вота. Само един от тях обаче ще може да го направи.

Въпросът кой ще се разисква на съвещание на Върховния касационен съд ( Върховен касационен съд ) на 9 септември - единствено два дни преди крайния период за регистрация на партиите в Централната изборна комисия ( ЦИК ) за вота на 27 октомври. Не е несъмнено, че съдът ще вземе решение още тогава.
При всяко състояние ще има спор какво значат тези три букви - Българска социалистическа партия.Борис Попиванов
„ При всяко състояние ще има спор какво значат тези три букви - Българска социалистическа партия, кой ги има и съставлява “, сподели за Свободна Европа политологът Борис Попиванов от Софийския университет.

„ Това, че поредна партия се намира в тази обстановка, демонстрира, че политическото в партиите е намаляло фрапантно и е сменено от междуличностни връзки “, сподели и политологът и специалист по избори Даниел Стефанов .

Ето по какъв начин може да се разплете тази история.
Политическият спор
Между Нинова и нейни съпартийци от дълго време текат политически битки. За осемте си години отпред на социалистите Нинова изключи от партията доста от разпознаваемите ѝ фигури. Това докара до накъсване на лявото пространство и стопяване на поддръжката за Българска социалистическа партия с 800 хиляди гласа сред 2017 и 2024 година

Според Попиванов оставката на Нинова единствено видимо е била знак за вдишване на отговорност и разпределяне на контрола над Българска социалистическа партия.

„ Това беше ход обратно с концепцията да има и ход напред по-късно “, сподели той.

Доскорошни доближени на Нинова като Зафиров, Кристиан Вигенин и Борислав Гуцанов предотвратиха това и започнаха да работят за отстраняването на Нинова от всевъзможни управителни постове. Временното управление сподели, че някогашната председателка не може към този момент да бъде народен представител, а в последна сметка Националният съвет я изключи и от партията.

Нинова сподели, че това е нелегално, а доближените ѝ Георги Свиленски и Иван Ченчев , които също бяха изключени, нарекоха хората на Зафиров „ предатели “.

Според Попиванов Нинова има потребност от депутатското си място, с цел да резервира институционалните си позиции - даже когато губи партийните.

За да станеш народен представител обаче, би трябвало да фигурираш в листата на някоя партия. В битката за управителни постове и депутатски места се състои политическият спор в Българска социалистическа партия.
Юридическият спор
Правният проблем идва от неясноти в устава на партията. Всеки го пояснява „ както си желае “, споделя Попиванов.

От една страна, уставът споделя, че след оставката на ръководител Националният съвет (пленумът) на Българска социалистическа партия избира човек, който краткотрайно извършва длъжността. Това е спазено с избора на Зафиров.

По-нататък обаче написа, че с цел да влезе в действие оставката на ръководителя, тя би трябвало да се „ установи “ от Конгреса на Българска социалистическа партия. Това не се е случило.

На 9 юли Софийският градски съд ( Софийски градски съд ), че Нинова би трябвало да бъде заличена като председателка на Българска социалистическа партия, а Зафиров - да бъде вписан като представляващ партията. Това е значимо, тъй като при регистрация за избори Централната изборна комисия ( ЦИК ) изисква така наречен уверение за настоящо положение. Човекът, посочен като представляващ партията в него, може да я записва за избори.

В решението на Софийски градски съд написа, че оставката на Нинова е влезнала автоматизирано в действие и не е нужно констатирането ѝ от Конгреса. Според съда това се постанова единствено когато Конгресът освобождава ръководителя, а не когато той самичък подаде оставка като Нинова.

Приближеният до Нинова Крум Дончев обаче апелира решението на Софийски градски съд. Казусът стигна до Върховен касационен съд, който ще заседава идващия понеделник.

Резултатът от всичко това е, че вписването на Зафиров като представляващ Българска социалистическа партия остана блокирано. В настоящото положение на партията още написа, че тя се съставлява от Нинова.

Междувременно предходната седмица ЦИК единомислещо реши да отнеме на Нинова правото да съставлява обединението „ Българска социалистическа партия за България “ и даде тази функционалност на Зафиров. Това решение демонстрира настройките на комисията, само че не е финален отговор на въпроса кой съставлява самата Българска социалистическа партия.
Кой и за какво беше изключен от Българска социалистическа партия
При това състояние присъединяване на Българска социалистическа партия щеше да стане най-лесно, в случай че Нинова беше издала пълномощие на Зафиров да записва партията и нейните кандидатски листи. Това е разумно, откакто Зафиров е законно определен за краткотраен водач на Българска социалистическа партия.

Нинова обаче не направи това поради очевидния си спор със Зафиров. Вместо на него, Нинова издаде пълномощие на доближените си Свиленски и Ченчев.

На 1 септември пленумът на Българска социалистическа партия задължи Нинова да промени решението си и да издаде пълномощие на Зафиров. Тя обаче още веднъж не го направи. Затова беше осъдена с изключване от партията.

Според Зафиров и неговите доближени, откакто Нинова към този момент не е член на Българска социалистическа партия, не може и да съставлява Българска социалистическа партия - вэпреки правосъдната регистрация.

Свиленски и Ченчев, които получиха пълномощие от Нинова, също бяха изключени от партията. Така кръгът на Зафиров ще може да нападна тяхното пълномощие с аргумента, че е незаконно да записват за избори групировка, в която не членуват.

Пленумът изключи и Крум Дончев, който апелира решението на Софийски градски съд. Идеята на неговото изключване е кръгът на Зафиров да каже, че Дончев няма юридически интерес от жалбата, откакто не членува в Българска социалистическа партия.

Нинова твърди, че изключването ѝ е нелегално и пленумът не е имал нужният кворум, с цел да го гласоподава. Според Попиванов всичко в процедурата е било спазено, само че тя въпреки всичко може да се оспорва. Такова обжалване в допълнение ще забави процесите в Българска социалистическа партия.

Свободна Европа потърси Нинова по телефона с въпрос ще апелира ли изключването си, само че тя не отговори на позвъняването.
Как Българска социалистическа партия ще се яви на изборите
Така присъединяване на Българска социалистическа партия на изборите през октомври зависи от решението на съда. Има два сюжета:
Върховен касационен съд взема решение да впише Зафиров като представляващ партията. Тогава краткотрайното управление ще записва Българска социалистическа партия за изборите в коалиция с други 20 обединения, които подписаха съдружно съглашение във вторник. А Нинова, в случай че желае да се яви на изборите, ще би трябвало да е с друга партия.Съдът не взима решение или отсъжда в интерес на Нинова. Тогава тя резервира правото да записва Българска социалистическа партия. При този сюжет ще се наложи крилото на Зафиров да се яви на вота, като употребява регистрацията на друга партия от основаната лява коалиция, а това може да докара до по-слаби позиции за краткотрайното управление на Българска социалистическа партия.
От кръга на Зафиров споделиха за Свободна Европа, че чакат Върховен касационен съд да реши в тяхна изгода и не обмислят вид да употребяват непозната регистрация.

По неофициална информация Нинова договаря с партията на Радостин Василев - МЕЧ, за общо явяване на изборите. Пред Свободна Европа Василев отхвърли това.

Според юриста Петър Славов шансът Върховен касационен съд незабавно да вземе решение е дребен и е по-вероятно борбата да остане на равнище ЦИК, където ще се ревизира кой има по-голямо болшинство за регистрация. Каквото и да е решението на ЦИК, то най-вероятно ще бъде атакувано и пред Върховния административен съд ( Върховен административен съд ).
Какво следва
В ръцете на съда и на ЦИК е решението какво ще значат буквите Българска социалистическа партия на идните избори. Изглежда обаче, че ще има най-малко две обединения на социалисти, които ще се борят за влизане в Народното събрание - без значение по какъв начин ще се нарекат в бюлетината.

Това обаче ще значи „ потегляне на сакат крайник “ за лявата коалиция към краткотрайното управление на Зафиров, споделя Попиванов. Вместо да приказва за политики, Българска социалистическа партия на Зафиров ще би трябвало да се изяснява какво е и какво не е. Разривът сред него и Нинова слага под въпрос и главното обръщение на Зафиров за обединяване на българската левица.
Такова люспене преди избори може да докара единствено до утежняване на резултата.Даниел Стефанов
„ Такова люспене преди избори може да докара единствено до утежняване на резултата “, споделя Стефанов.

Не е изключено и в идващия парламент въобще да не влязат социалисти.

По-голямата картина демонстрира, че борбата за Българска социалистическа партия е следващият случай на вътрешнопартийна омраза, в която не става въпрос за идеология и политики, а за битка за превъзходство и власт.

„ Ако партиите не могат да намерят единодушие вътре в личната си организация, какво остава за доста по-сложните и значими въпроси “, споделя Стефанов.

Това е още един знак за дълбока рецесия в българската партийна система.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР