Първи сняг през октомври в София? Никак не е изключено! През

...
Първи сняг през октомври в София? Никак не е изключено!
През
Коментари Харесай

Първи сняг през октомври в София? Никак не е изключено!

Първи сняг през октомври в София? Никак не е изключено!

През октомври междинните оптимални температури ще са сред 16 и 21 градуса, а междинните минимални най-често от 4 до 9 градуса. Валежите за месеца с количества от 30 до 60 л/м2, разгласи синоптикът Петър Янков, представен от „ Труд “.

Валежните интервали за месеца 

– в края на първата деседневка и началото на втората десетдневка;

– през третата десетдневка – от 20 до 27 октомври.

Тази година през първата и втората десетдневка от октомври се чакат по-малко превалявания и междинни дневни температури с 1, 2 градуса над нормата /от 17 до 22 градуса/.

Месецът ще стартира със слънце и температури в обитаемоте места от 22  до 28 градуса.

От 5 до 10 октомври се чакат дъждове, с максимални температури сред 17 и 24 градуса. Повече превалявания, 10-20 л/м2, се чакат над западната половина от страната.

В началото на второто деседневие есента ще ни се усмихне

От 11 до 13 октомври мъглите в утринните часове ще бъдат постоянно събитие, а по Черноморието ще стелят ниски облаци. Ще бъде по-хладно с дневни температури от 12 до 16 градуса.

От 14 до 20 октомври ще бъде най-вече слънчево и относително топло с температури до 20 до 25 градуса. Ще бъде уместно както за туризъм във високите елементи на планините.

През третата десетневка  се чакат повече превалявания и сензитивно захлаждане с превалявания от сняг по високите полета и в планините

– от 23 до 25 се чакат превалявания /от 20 до 30  л/м2, повече в  западните и в централните региони. По високите западни полета ще вали дъжд и сняг, а в планините сняг/.

След кратковременно прекъсване на преваляванията, от 27 октомври от север ще се спуска по-студен и мокър въздух.

В интервала 28 до 29 октомври се чакат превалявания от дъжд и сняг, с сензитивно намаляване на температурите. В цитираните при започване на публикацията „ високи полета “ на Западна България, където може да има и сняг е и столицата София. Наред с нея са и регионите на котловинните полета, където са ситуирани градовете Драгоман, Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Самоков, Благоевград и Трън, т.е. местата с най-малко 500 м.н.в.

Повече по количество ще бъдат преваляванията в Северна България. Средните оптимални  температури в обитаемоте места се чака да бъдат от 8 до  13 градуса.

От 30 до 31 октомври кратковременно   ще се затопли. В началото на ноември нова порция леден въздух ще доближава до Балканите с превалявания от дъжд и сняг.

Важно е уточнението, че за колкото по-дълъг интервал от време се прави синоптична прогноза, толкоз вероятността да е неточна е по-голяма и противоположното. Затова освен експертите, само че и мъдрите хора поучават да се радваме на живота, без значение на времето и стихиите.

Източник: Труд

Още вести четете в: Живот, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР