Представяме ви едно интервю със Srdjan Djurdjevic, CEO United Cloud:

...
Представяме ви едно интервю със Srdjan Djurdjevic, CEO United Cloud:
Коментари Харесай

Сърджан Джурджевич, главен изпълнителен директор на United Cloud: Българските потребители бързо приемат иновациите

Представяме ви едно изявление със Srdjan Djurdjevic, CEO United Cloud:

 

Г-н Джурджевич, каква е ролята на United Cloud като част от United Group и какви са задачите ѝ?

Ние сме центърът за развиване на нововъведенията на United Group с 250 софтуерни експерти от всички страни в района. Нашите артикули са основани най-много за телекомуникационната и медийната промишлености. Първият ни артикул е EON TV, само че имаме общо 8 продуктови линии. Най-големият офис на UC е в Белград - един от общо петте ни офиса в Сърбия, Словения и Швейцария. Като част от United Group, нашата цел е да разтеглим дейностите си до доста по-голям повсеместен отпечатък. Ние сътворяваме направени по поръчка артикули, които са идеално пригодени за нашия район и за бизнес модела и клиентите на United Group.

Колко е мъчно да се вършат нововъведения в тази промишленост?

Ние сме водени от предизвикването да позволяваме комплицирани проблеми, свързани с технологиите и с потребителско преживяване. Винаги гледаме напред и се опитваме да предвидим какво ще се случи в бъдеще. Добър образец е развиването на EON TV, първият ни артикул. Целта ни беше да удовлетворим бързо разрастващите се привички и желания на телевизионните фенове. Вместо да имат един споделен ефирен екран в хола, хората в този момент желаят да гледат телевизия на персоналните си устройства на разнообразни места. Екипът ни направи това допустимо.

Можете ли да ни разкажете повече за проектите си за отваряне на център за нововъведения в София?

България е един от основните пазари за United Group. В допълнение, той е дом на доста надарени и добре образовани ИТ експерти. Планираме да поканим разработчици, дизайнери, продуктови мениджъри и UX експерти да се причислят към нашата общественост за развиване. Те биха могли да ни оказват помощ да прибавим значим локален отпечатък на услугите, които създаваме. Нишата за цифрови услуги изисква характерни знания. С нашето ноу-хау и съдействие с локални специалисти, бизнесът ни може да донесе позитивно обществено и икономическо влияние. По този метод младите гении ще имат повече аргументи да останат и да работят от родната си страна по най-новите технологии.

Платформата EON към този момент е 6 месеца на българския пазар. Как се одобри от българските консуматори?

EON TV се оказа най-бързо разрастващата се услуга в портфолиото на Vivacom с над 50 хиляди клиенти за първите 6 месеца. Тези числа са явен знак, че българските консуматори бързо одобряват нововъведенията, когато те им оферират качествена услуга и положително потребителско преживяване. Ние имаме вяра, че с EON TV цялостното им държание стартира да се трансформира. Днес Vivacom има 39% нелинейно потребление на наличие с EON против 17% с IPTV за предходната година, като към 30% от всички клиенти употребяват EON посредством мобилно приложение. Тези числа демонстрират, че EON TV дава отговор на упованията на новите генерации, давайки им съвременна и гъвкава TV платформа в една постоянна мрежа.

Какво е бъдещето на услуги като EON?

EON TV разполага с повече от 50 хиляди видео активи и се гледа на повече от 1,5 млн. устройства всеки ден. Това е гъвкава платформа, която работи с всяка мрежа - кабелна, оптична, OTT или мобилна. EON TV доставя всевъзможен тип наличие при поискване (on demand) на всяко устройство, на всяко място, когато и да е, персонализирано за всеки консуматор. Потребителите могат да основат профили, да получават персонализирани рекомендации и да настройват правила за гледане на децата си посредством EON KIDS. Създадохме и състезателен режим с данни, които прибавят нова дълбочина и разноцветност в гледането на спортно наличие. Платформата непрестанно се разраства, с цел да поддържа повече наличие и повече консуматори, и да се приспособява към всеки вид формат на мрежа и наличие. Сега е разполагаем в целия пазар от над 40 млн. консуматори в Югоизточна Европа, обхващащ всички страни, в които оперира United Group.

Можете ли да разкажете за някои забавни нововъведения, разработвани от United Cloud?

Платформата за гледане на наличие би трябвало да разрешава на потребителите да прекарват екранното си време, като гледат наличието, което ги интересува – а не да преглеждат канали. Платформата би трябвало да предлага подобаващи рекомендации и да прави точни самостоятелни прогнози, като в същото време разрешава на потребителите да търсят измежду всичките 50 хиляди събития и активи. Това изисква потреблението на усъвършенствани технологии като машинно образование и изкуствен интелект. Нашият екип за нововъведения „ прегърна “ тези технологии, като ги ползва в производството на къси формати, в разширеното разкриване на наличие и персонализирането. Работното име за този план е LEON.

Какво можем да чакаме като консуматори в близкото бъдеще?

Следващата огромна стъпка е стартирането на EON Connect за потребителите на Vivacom. Нашите специалисти работиха интензивно, с цел да основат артикул, който ще помогне даже на хората, които не харесват изключително технологиите, да управляват домашните си Wi-Fi и LAN мрежи. Приложението разрешава на клиентите елементарно да управляват кой е обвързван към домашната мрежа и да пазят устройствата си от интернет закани. Ключовата функционалност е набор от благоприятни условия за наставнически надзор, които трансформират домашния интернет в изцяло безвредна и следена среда за децата.
главен изпълнителен шеф на
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР