Представяме ви една интересна и поучителна притча за мъдростта на

...
Представяме ви една интересна и поучителна притча за мъдростта на
Коментари Харесай

Притча за мъдростта на един художник

Представяме ви една забавна и поучителна алегория за мъдростта на един художник оповестена в уеб страницата highviewart.com.

Отдавна живял фамозен художник. Бил на респект, считали го за извънредно умен и остроумен човек, а картините му изящни и вдъхновяващи. Художникът имал възпитаник. С години наред ученикът показвал картините си единствено на майстора. Дошъл денят, в който майсторът споделил на ученика си:

– Вече си подготвен. Народът би трябвало да види какво умееш и да го оцени. Вземи една от картините си и я окачи на централно място в града, тъй че да се види от доста хора. Сложи до нея един червен молив и записка на която написа, че в случай че има нещо, което не им се харесва, да го отбележат върху картината.

Ученикът по този начин и направил. На другия ден, когато отишъл да види какъв е резултатът – мълчалив. Цялата картина била покрита с червени кръстчета и кръгчета. Разбира се доста се натъжил. Бил рисувал от сърце с толкоз любов… толкоз труд… Взел картината и отишъл при майстора.

Майсторът го утешил:

– Нарисувай я отново. Не унивай! Окaчи я още веднъж на същото място, само че този път остави разнообразни цветове бои и четки за изобразяване. На белeжката, която ще оставиш, напиши – в случай че не им се харесва нещо в картината, да го поправят.

Речено – сторено. На идващия ден ученикът се изумил от гледката. Картината си останала непокътната, а боите и четките – недокоснати. Много се зарадвал и се затичал да заяви новината на майстора си.

Майсторът го поздравил и рекъл:

– Виж в този момент, юноша. Исках да ти покажа нещо. Първият път ти им даде опция да те подлагат на критика. Направиха го безпощадно. Сигурен съм, че даже хора, които си нямат разбиране от изобразяване, побързаха да надраскат картината. А вторият път им сподели да те поправят, т.е. да изградят нещо.

За да бъдеш конструктивен, са нужни познания и опит. Именно по тази причина, никoй не посмя да допре картината, тъй като никoй от тях не го умее. За да бъдеш почитан, не е задоволително да си занаятчия в нещо, належащо е да си и предвидлив.

Не можеш да получиш вярна оценка за своите произведения от хора, които си нямат разбиране за това, което правиш. За тях твоята работа не коства пукната пара. Забрави за това да искаш оценка за своя труд от такива хора и в никакъв случай недей да спориш с хора, които нищо не знаят за твоя труд.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР