Представяме конкретните текстове с изменения в Конституцията, зад които застава

...
Представяме конкретните текстове с изменения в Конституцията, зад които застава
Коментари Харесай

ПП-ДБ представиха пакет от конституционни промени - по-малко власт на президента, 24 май да стане национален празник

Представяме съответните текстове с промени в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. С сътрудниците от " Правосъдие за всеки " тези текстове бяха направени. Те стъпват и на едно по-широко политическо единодушие за едно изменение в Конституцията, и се надяваме, че те ще се появят в Държавен вестник.Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Политическа партия и Демократична България показват плана си за промени в Конституцията.

" Тези текстове бяха обсъждани на разнообразни равнища в Народното събрание с сътрудниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи ", заяви още той и добави, че това е законопроект, който третира " нужното преструктуриране на правосъдната власт и на модела на нейното ръководство посредством делене на Висш съдебен съвет и ограничението на безконтролната власт на основния прокурор във допустимо най-голяма степен ".

Законопроектът включва и самостоятелна конституционна тъжба, както и мандатност за кмета на общини, с цел да се пресечен едни избрани трендове на феодализация.

Иванов добави, че текстовете ще бъдат качени на страницата им в интернет.

От своя страна съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков съобщи, че оферират 24 май да стане формален празник на България.

Ген. Атанас Атанасов означи, че концепцията за ограничение на кметските мандати на кметовете на общини е една доста значима крачка, като посочи, че предлагането е кметът да има право единствено на два мандата, както е и президентът. Той изясни, че се стремят към реализирането на един необятен разговор по тематиката и да стигнат до един консенсусен план, който да стигне до Народното събрание.

Владислав Панев съобщи, че е уверен, че измененията, които оферират ще подсигуряват измененията за 10 – 20 година напред.

" Изключително значими стъпка към дефеодализацията е ограничението на мандатността на кметовете ", счита той. Така, съгласно него, ще се преодолее обезлюдяването на обитаемоте места.

Премиерът акад. Николай Денков изясни, че е ясно, че не е тук толкоз в ролята си на министър-председател. " С моето изявление можем да създадем равномерен преход от страна на показване на партийните водачи към другата част от нас, които ще показват по експертни отзиви ", уточни той.

По отношение на предлагането за 24 май, Денков сподели: " Никой от другите празници не трансформира статута си, те остават национални празници. Това, което считаме за значимо, е да сложим разумно мястото и на българския народен празник, тъй че използваме тази опция да сложим тази тематика, която да откри решение в българското общество. "

Денков акцентира, че желанието им е било да има празник, който сплотява, а не разделя обществото. " 24 май е тъкмо подобен, с цел да намерим още една причина да се усещаме част от една общественост ", изясни той, като добави, че желанието е да е празник, който да ни сплотява, както са българският байрак и българският филм.

" Той е неповторим празник - като се изключи че сме дали нещо на света, сплотява ни с други нации, с които можем да работим дружно ", сподели още Денков, като посочи, че следва да бъде изписан в Конституцията като Ден на българско слово, култура и просвета и на кирилицата.

" За да може българското слово да просъществува, освен да оцелее, а да се развие, ние използваме българската култура ", означи той, акцентирайки, че словото и просветата не са задоволителни, на нас ни трябват нашите български полезности и обичаи, които съставляват българската просвета.

" Тези три думички вървят в един общ пакет и ние не можем да отделим нито един от тях без да се разпадне тази структура ", безапелационен е Денков, добавяйки, че въпреки това ние наблягане и ролята на кирилицата.

" Да издигнем 24 май с нов статут, включвайки го в Конституцията като български народен празник ", прикани още министър председателят. Той е безапелационен, че това е най-голямото достижение в международен мащаб, с което би трябвало да се гордеем и да използваме в бъдеще с другите нации за още по-голяма духовна непосредственост.

Министърът на финансите Асен Василев сподели, че тези промени идват поради дългото чувство в нашето общество, че няма правдивост, че няма явен път и ясно бъдеще в България, като уточни, че би трябвало да има необятен публичен спор за това какво бъдеще желаеме да имаме, в каква страна желаеме да живеем и по какъв начин, стъпвайки на заветите и триумфите на предишното, можем освен да станем равни на останалите европейски нации, както ни е завещал Васил Левски, само че и да ги поведем.

" На 24 май ние честваме тържеството на българщината ", съобщи той и добави, че е доста значимо да използваме тези промени в Конституцията освен като техническа смяна във Висш съдебен съвет, а като късмет да проведем дебата в какво общество желаеме да живеем, каква е задачата на България и прочие

Министърът на правораздаването Атанас Славов обърна внимание, че се пробват да извършат минимална намеса.

" Няма подобен модел на служебни кабинети другаде ", акцентира той и посочи, че оферират държавното управление в оставка да бъде назначавано в длъжностен кабинет, то да не може да подписва контракти за газ за 30 година, да не трансформира съществени консенсуси в страната и във външната политика, да може да продължи да работи Народното събрание известно време в условия на длъжностен кабинет и така нататък

" Промяната в правосъдната власт, която ние предлагаме, не трансформира нито формата на държавното ръководство, нито формата на държавното устройство ", изясни още Славов.

Велислав Величков от " Правосъдие за всеки " съобщи, че приветства разделянето на Висш съдебен съвет на две.

" Наша концепция от 2015 година е да има безусловно прецизно правосъдно обжалване на всички правосъдни актове. Ще помоля всички да се върнете към този текст и да го включите. Ние ще държим на този текст. Искрено се надявам планът да бъде импортиран до 31 юли, другояче доста ще се забавим ", обърна се той към водачите на ПП-ДБ.

Иванов разгласи, че във вторник е първото съвещание на Конституционната комисия, според от това по какъв начин тя ще ангажира процеса на работа, ще стане ясно по кое време ще бъде импортиран законопроектът.

" Това е нашият законопроект и нашият политически ангажимент ", означи той и изрази вяра, че ще се причислят към конституционното болшинството и други политически сили и че задачата на ПП-ДБ е колкото може по-бързо да станат нещата, като изясни, че всички осъзнават, че е оптимално до края на годината, най-късно да идната този законопроект да бъде оповестен в Дъждовни води.

Петков от своя страна съобщи, че тук няма да се споделя тези промени са на едната партия, на другата или на третата. " Задачата е тези промени да станат действителност ", безапелационен е той, като посочи, че всеки, който гласоподава тези промени, ще бъде част от тази смяна.

Денков заяви, че това, което е значимо, е, че решавайки да работят дружно с другите политически сили, демонстрира, че по значимите въпроси могат да се обединят. " Това остава тематика, по която ще търсим единодушие от всички страни ", добави той и разгласи, че той е предложил 24 май да стане народен празник още през 2022 година И от този момент до момента в никакъв случай не му е излизало от главата./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР