Представляващият Висшият съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев опроверга твърдението на

...
Представляващият Висшият съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев опроверга твърдението на
Коментари Харесай

Представляващият ВСС: Премиерът Борисов няма влияние върху съвета, има квота на НС

Представляващият Висшият правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев опроверга изказванието на президента Румен Радев, че посредством парламентарната квота в съвета министър председателят Бойко Борисов в действителност има въздействие измежду кадровиците. 

Повод за това изявление на Румен Радев стана изборът на Иван Гешев за основен прокурор, за чието назначение на поста президентът към момента не е издал декрет. Според Радев министър председателят е избягал от отговорност, откакто министърът на правораздаването от кабинета му не е упражнил правото си да номинира втори претендент.

„ Премиерът Борисов няма въздействие във Висшия правосъден съвет (ВСС). Има парламентарна квота, която е определена от Народното събрание, и се знае кои са те поименно “, съобщи Магдалинчев пред публицисти през днешния ден.

Според него хипотетично е допустимо президентът да забави указа за назначението на Гешев до 10 януари , когато на процедура изтича мандатът на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров. „ В Закона за правосъдната власт няма текст, който да дефинира период на президента, в който той да се произнесе по решението на пленума на Висш съдебен съвет “, изясни Магдалинчев.-->

Той напомни, че в случай че Румен Радев върне кандидатурата на Гешев за прегласуване, а Пленумът я утвърди наново, тогава президентът към този момент е задължен да издаде указа. Ако по някаква причина обаче няма нужното болшинство при повторното гласоподаване, процедурата би трябвало да започва през цялото време.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР