Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев говори пред журналисти във

...
Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев говори пред журналисти във
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Ако депутатите счетат, че трябва, да прекратят мандата на ВСС

Представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев приказва пред публицисти по отношение на изявленията на някои народни представители във връзка решението на Висш съдебен съвет, че не е възможно настояването на правосъдния министър за започване на процедура за преустановяване мандата на основния прокурор. 

Той означи, че някои изявления са звучали по този начин: " Или отстранявате основния прокурор, или си отивате ". " Е, избирам да си отида вместо по този начин да се слагат ултимативно нещата ", сподели Магдалинчев и добави:  " Имат си механизми, в случай че решат да го вършат - да ползват Конституцията, да ползват законите, и, в случай че би трябвало да ни приключват мандата, да го приключват ".

Боян Магдалинчев каза още, че правосъдната система постоянно е подхождала с почитание, въздържаност и приемливост към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави, предава Българска телеграфна агенция. 

" Необходимо е такова почитание и от страна на другите управляващи. Ако преценят, народните представители, че би трябвало да подхващат дейности по смяна на Конституцията или закона, да го създадат ", сподели Магдалинчев. Той добави, че не би трябвало да се мисли, че Висш съдебен съвет е решил с цената на всичко да си изкара мандата. 

По думите му, това, че предлагането на министъра на правораздаването до Висш съдебен съвет не е получило стремежи от него резултат, не значи безусловно, че той е прав, а Висш съдебен съвет, че не е прав в своята преценка. 

" Ние ще бъдем удовлетворени, в случай че Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по настояването на изпълнителната и законодателната власт ", сподели още Магдалинчев по отношение на въпроса какви са пълномощията на министъра на правораздаването и може ли да желае премахване на основния прокурор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР