Представителят на южноафриканската Old Mutual Хайн Смит, основателят и основен

...
Представителят на южноафриканската Old Mutual Хайн Смит, основателят и основен
Коментари Харесай

Фонд от ЮАР и българската AG Capital купуват офиси с оценка 300 млн. евро

Представителят на южноафриканската Old Mutual Хайн Смит, създателят и главен притежател на AG Capital Христо Илиев и Сергей Койнов, управител на смесеното сдружение (от ляво надясно)

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Forton: Средният наем на първокласни офис площи в София доближава 14 евро за кв.м

През първото тримесечие няма новозавършени здания, само че от плануваните за 2018 година над половината към този момент са наети
15 май 2018
Офис пазар 2018: Наситено с планове, само че и с наематели

Над половината наемни покупко-продажби от първото тримесечие са за здания в градеж, които ще са подготвени до края на тази година
13 апр 2018
Сделките за първите 3 месеца: Голямо довиждане от Запад

Изтеглят се Telenor, MTG и Societe Generalе, а на тяхно място влизат източно-европейски купувачи
11 апр 2018
Нов фонд колос от ЮАР прави имотна инвестиция

Old Mutual Group купува надзорен дял в офис плана на AG Capital " Полиграфия център "
1 апр 2018
AG Capital става едноличен притежател на " Полиграфия офис център "

Българският холдинг изкупува каузи на английския си сътрудник Northridge Capital в плана
24 окт 2017 Българската холдингова група в областта на недвижимите парцели AG Capital и имотното поделение Old Mutual Property на южноафриканската капиталова група Old Mutual Group основават ново капиталово сдружение, което ще придобива бизнес парцели в България и района. То ще се споделя Lion`s Head Investments и ще е основано в София, като първите активи в портфолиото му са столичните " Полиграфия офис център " и " Мегапарк ", както и офис паркът Oregon в Букурещ. Последните два офис комплекса са контрактувани, само че покупко-продажбите чакат позволения от регулатори.

Новият вложител

Общата оценка на петте здания е от порядъка на 310 млн. евро, а съвкупната им отдаваема повърхност е 235 хиляди кв.м първокласни офис площи, прецизират вложителите. Разположеният на столичния бул. " Цариградско шосе " план " Мегапарк " (до The Mall) е с РЗП от 75 хиляди кв.м, а измежду наемателите му са PPD, Experian, GlaxoSmithKline, Interoute, Huawei, Strabag, LG Electronics и други Румънският комплекс Oregon Park в северния бизнес регион на Букурещ включва три офис здания клас А, една от които към момента е в развой на създаване. Другите две са напълно отдадени чартърен на компании като Oracle, Deloitte и Euler Hermes.

Фокусът на новата капиталова компания Lion`s Head Investments ще бъде върху придобиването на знакови здания на положителни местоположения и с дълготрайни наематели. Към момента портфолиото е построено напълно от офис планове, само че няма да има ограничавания за вложения и в други бизнес парцели – ритейл площи и логистични обекти, прецизират от Lion`s Head. В географско отношение с изключение на в България и в Румъния сдружението ще търси благоприятни условия за вложения и в Унгария, Гърция и страните от някогашна Югославия.

" България и Румъния, както и целият район на Югоизточна Европа имат своите значими прерогативи – постоянен растеж на Брутният вътрешен продукт, ниски налози, атрактивен пазар на труда, фискална нерешителност ", разяснява Хайн Смит, който до декември 2017 година е бил капиталов шеф на Old Mutual Property, а в този момент влиза в борда на шефовете на Lion`s Head Investments. Инвестиционната компания с фокус върху недвижимите парцели Old Mutual Property е част от основаната преди повече от 170 години в Южна Африка и понастоящем основана в Лондон капиталова, спестовна, застрахователна и банкова група Old Mutual Group. Тя оперира в 35 страни, а пазарната й капитализация е 13 милиарда $.

Член на управителния орган на новото взаимно сдружение сред AG Capital и Old Mutual Group ще бъде и създателят и главен притежател на българския холдинг Христо Илиев. Изпълнителен шеф на Lion`s Head ще бъде дългогодишният управител от AG Capital Сергей Койнов, който през последните години ръководи плана " Полиграфия офис център ".

Разширяването на " Полиграфия "

Офис планът, който е ситуиран в западната част на някогашния Полиграфически комбинат в София, беше взаимна самодейност на AG Capital и британския фонд за недвижими парцели Northridge Capital, като през есента на предходната година българският холдинг изкупи каузи на английския си сътрудник. Междувременно през 2016 година стартира построяването на втори корпус на плана, който беше публично открит във вторник. Инвестицията във втората фаза е 10 млн. евро. Със строителството на втората част потенциалът на " Полиграфия офис център " се уголемява с спомагателни 10 хиляди кв.м първокласни офиси, с което общата отдаваема повърхност на плана доближава 35 хиляди кв.м.

" Сградата е напълно отдадена чартърен на влиятелни интернационалните компании като Bosch, EY, GfK, Groupama, Stars Group, Kostal, Ubisoft и на сполучливи български компании като " Онтотекст " и Indevr ", оповестява Койнов. Освен офис пространства планът включва и търговски площи, както и конферентен център за 150 души. В момента в " Полиграфия офис център " работят към 2000 души, като потенциалът на постройката е към 3000 души, прецизира мениджърът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР