Представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита и кметът

...
Представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита и кметът
Коментари Харесай

УНИЦЕФ продължава да работи в Монтана и през 2020 година

Представителят на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Муита и кметът на Монтана Златко Живков ще преподпишат съглашението за съдействие и през идната 2020 година. Детският фонд на Организация на обединените нации си партнира с общината в три плана – център за социална поддръжка, зона „ Закрила” и” Работилница за родители”. Д-р Муйта посети Монтана за трети път от встъпването си в служба в страната. На среща с кмета тя благодари за поддръжката, която локалната власт оказва за сполучливото осъществяване на плановете и разясни, че това е от основно значение за постигането на положителните резултати и устойчивостта им. Експертите на УНИЦЕФ ще създадат оценка, ще документират процеса, през които са минали плановете и ще ги показват на световно равнище. Целта е да се направи национална стратегия и опитът от Монтана да бъде пилотен за другите общини.
Усилията на фонда са ориентирани към деца, които не могат да развият своя капацитет, поради сложни взаимоотношения в фамилията. В зона „ Закрила” в Монтана поддръжка са получили 120 деца след претърпяно принуждение, посочи Милен Гечовски – началник на плана. В центъра за социална поддръжка, основан също с методическата помощ на УНИЦЕФ работено по 140 случая на територията на три общини. В резултат на това за 1 година 12 деца са се върнали трайно в просветителната система, посочи той.
Проектът „ Работилница за родители” е ориентиран към майки и татковци на деца от 0 до 4 години. Те минават специфична интерактивна стратегия от 14 сесии, в която консултанти им оказват помощ да усвоят умения и основат условия за положителното развиване на своите деца.
През идващия интервал погледът на УНИЦЕФ ще бъде ориентиран към младежите в България - тези, които не учат, не се квалифицират и не работят, посочи доктор Муита. Социалните предприятия са един от моделите, които фонда подтиква, само че те могат да бъдат сполучливи, когато има построено положително съдействие сред младежите, локалната власт и бизнеса.
През 2019 се навършват тридесет години от подписването на конвенцията за правата на детето. България е една от първите страни, които са я утвърдили. Годишнината ще бъде маркирана на 20 ноември с разнообразни прояви, за организирането на които УНИЦЕФ разчита на и на поддръжката на община Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР