Представителите на туристическия бизнес, на общините и работодателите не искат

...
Представителите на туристическия бизнес, на общините и работодателите не искат
Коментари Харесай

Ангелкова: По-малко туристи и работа, ако махнем капанчетата по плажовете


Представителите на туристическия бизнес, на общините и работодателите не желаят цялостно унищожаване на преместваемите обекти на плажа, тъй като това може да докара до отлив на туристи и безработица. Тази позиция бе изразена на извършената необятна социална полемика през вчерашния ден, на която участваха кметове на морски общини, концесионери, работодателски организации, туристически сдружения и хотелиери, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в утринния блок на bTV. Ако тази възбрана бъде призната, значи на линиите да няма павилиони за плодове, зеленчуци, сладоледи и заведения и на плажовете ще остане единствено услугата ол инклузив, която оферират хотелите, изясни министърът. И уточни още, че премахването на преместваемите обекти по цялото Черноморие ще сътвори извънредно огромно напрежение.

" Участниците в полемиката се сплотиха към тезата, че би трябвало да има сериозен надзор и унищожаване на обекти, които нарушават разпоредбите, само че не на всички. И миналото лято имаше инспекции, те ще бъдат още по-сериозни, с цел да е несъмнено, че се съблюдават законите”, означи министър Ангелкова.

Относно идващия зимен сезон министърът заяви, че упованията са той да е сполучлив с растеж от 5-10% на задграничните туристи по отношение на предходната година. През сезон 2016/2017 година в страната са пристигнали над 1,47 млн. гости, което е нарастване с повече от 19 на 100 спрямо година по-рано. Очакват се повече туристи от Гърция, Турция, Македония, Сърбия. Тази година предвиждаме повишаване на визитите и от Англия, Германия и Италия, която също е обичайната дестинация за зимен туризъм, сподели министър Ангелкова. Във връзка с неналичието на фрагменти тя съобщи, че са основани облекчени условия за наем на служащи от трети страни, с което краткотрайно да се реши казусът. По тази процедура единствено през лятото в туризма задграничните служащи са били над 3200. Работим за дълготрайно решение на казуса в директната връзка сред бизнеса и сектора, безапелационна бе министър Ангелкова.

Министерството на туризма поддържа построяването на втори въжен превоз на Банско, тъй като това е най-екологичният превоз, само че то би трябвало да е съгласно всички правила на българското и европейското законодателство, уточни министърът. Тя изясни, че се чака решението на съда за проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " и по-късно може да се пристъпи към съответни действия, в случай че има капиталов интерес. Според проекта строителството на хотели, заведения и други сходни обекти е неразрешено, дадена е опция за създаване единствено на спортни уреди. Инвестиционните планове би трябвало да минат през необятно публично разискване, съблюдаване на всички процедури и Оценка на въздействието върху околната среда, сподели министър Ангелкова.

На среща с Олег Сафонов, началник на Федералната организация по туризъм на Руската федерация, преговаряхме за Лято 2018 година, заяви министърът. Тя осведоми, че се чака растеж сред 5 и 10% на съветските туристи на фона на сполучливия туристически сезон тази година. Повече от 532 хиляди съветски туристи са били у нас в интервала от януари до септември 2017 година Русия е целеви пазар, продължаваме дейна работа и реклама там, безапелационна бе Ангелкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР