Представителите на разследващите екипи от България и Италия проведоха видеовръзка

...
Представителите на разследващите екипи от България и Италия проведоха видеовръзка
Коментари Харесай

Разкриха група за кражби на строителни машини, действала у нас и в Италия

Представителите на проверяващите екипи от България и Италия организираха видеовръзка във връзка спецакция на територията на двете страни.

При нас осъществяването й е било под управлението и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП), в осъществяване на Европейските заповеди за следствие, издадени от Прокуратурата при съда в гр. Сиена, Италия. Същите са постъпили в СГП, посредством Национално бюро на България в Евроджъст.

В хода на дейностите по следствие е било открито, че в интервала от м. септември 2018 година до м. февруари 2020 година, на територията на Италия, били осъществени голям брой обири с присъединяване на български жители. Предмет на закононарушението са движими движимости на висока стойност - строителни машини и техника.

Италианските управляващи са открили, че част от отнетите движимости били превозени по суша или море до България, където се оферират за продажба. В тази връзка е било отправено искане за осъществяване на претършуване и изземване в жилища на съответни лица, съпричастни към закононарушенията - 18 жители на България. Срещу всички тях се води наказателно произвеждане в Италия.

На 15 юни вследствие на дейностите, подхванати от проверяващите органи у нас, са били осъществени претърсвания и изземвания на движимости от недвижими парцели, населявани от съответни лица в гр. Дупница, с. Джерман, гр. Сапарева баня, с. Яхиново, гр. Бургас . Освен тях са били тествани и адреси по предоставените географски координати - икономически двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в гр. Дупница.

Проверени са били и няколко адреса, свързани с лица, съпричастни към осъществените закононарушения в чужбина. За някои от тях е открито, че се намират на територията на Италия.

При осъществените претърсвания на разнообразни адреси са били открити и конфискувани голям брой движимости, предмет на закононарушението - бормашини, ленти за осветяване, контейнери, лебедки, бензинов тример, мотори, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционен котлон и други. Предстои да бъде осъществена идентификация на непозволено добитите движимости в Италия, за връщането им на техните притежатели.

Към сегашния миг, в осъществяване на издадени Европейски заповеди за арест, в България са арестувани четири лица - Р.Г. (на 24 години), Е.Ш. (на 41 години), Т.А. (на 40 години), Р.К. (на 33 години). Трима от тях, с разпореждане на наблюдаващия прокурор, са арестувани за период до 72 часа. Т.А. към този момент е арестуван за период до 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи, като следва постановяване на 72 часа и във връзка с него.

На територията на Италия са били арестувани пет лица, съпричастни към разследваното закононарушение. Действията не престават под управлението на Софийска градска прокуратура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР