Представителите на породата Холандско джудже се отличават с малките си

...
Представителите на породата Холандско джудже се отличават с малките си
Коментари Харесай

Заболявания при заек Холандско джудже

Представителите на породата Холандско джудже се отличават с дребните си размери, както и това че са доста благи на външен тип. Именно по тази причина постоянно биват вземани като домашни любимци от доста хора. Освен с размера си, тези декоративни зайчета се отличават и със своите уши, които могат да са, както дълги и леко увиснали, по този начин и стоящи и къси. По дължината на козината си могат да са късокосмести, среднокосмести и дългокосмести.

Заболявания при заек Холандско джудже

Тези животни се отличават с това, че са дейни през нощните часове. Грижата за тях не се отличава от тази при елементарните типове. Храненето на Холандско джудже е с плодове, зърно, трева или сено, както и със зеленчуци. Важно е и да имат непрекъснат достъп до чиста вода, както и клонки на разнообразни типове дървета, защото с тях се грижат за зъбите си. Като всички животни, и Холандското джудже може да се разболее.

1. Респираторни болести

Причината им може да бъдат течения, неприятното време или пък внезапните съмнения в температурата. Проявяват се под формата на инфектиране: ринит, бронхит, пневмония. Симптоматиката на тези болести е зачервяване и отичане на носната лигавица (ринит), хрипове, затруднено дишане (бронхит или пневмония).

2. Топлинен потрес

Това се случва, когато в помещението влажността и температурата са високи, като в същото време с това липсва пресен въздух. Състоянието се характеризира с бързо дишане, зачервяване на очите и закрепена позиция на тялото.

3. Стомашно-чревни болести

Възникват заради недохранване, като аргументите могат да са също по този начин неприятно качество или нечист фураж. При животните се следи отичане на корема, изпражненията стават течни, липсва вкус при зайчето.

4. Конюнктивит

Заекът Холандско джудже може да се разболее заради инфекции, както и попадането на пясък, прахуляк или химикали в очите си. Наблюдава се отичане и зачервяване на очите на заека.

5. Рахит

Обикновено зайците се разболяват през зимните месеци, защото тогава има дефицит на витамини и минерали. Като цяло повода за това заболяване е еднообразното хранене на заека, като към симптоматиката можем да прибавим изкривяването на крайниците и появяването на гърбица. При изключително запуснати форми могат да се следят спазми, като животното е изключително интензивно.

 Зайче холандско джудже Снимка: pixabay.com

6. Пододерматит

Появява се в резултат на нарушение на санитарните правила при развъждането на заека, високата температура или мокрота, както и при наднормено тегло или доста тясна клетка. Признаците на болестта са: оплешивяване на крачетата, поява на рани и язви по тях с гноясал секрет, отвод да се храни, неспокойно държание.

7. Травматични пострадвания - рани, фрактури, синини

Могат да бъдат предизвикани в резултат на задържането на животните в тесни кафези. Именно по тази причина е значимо да осигурите на вашия заек Холандско джудже задоволително място, с цел да се усеща свободен.

8. Измръзване

Проявява се в резултат на внезапното намаление на температурата на въздуха през зимата. Най-засегнати са заешките уши. Трябва да се внимава и по тази причина дали се е появил оток на замръзналата зона на тялото. Изключително значимо е при измръзване животното навреме да се заведе на ветеринар.

9. Миксоматозис

Образуват се възли и се следи оток на главата на животното (в региона към ушите) и половите органи. При тази патология леталният излаз е при съвсем 100% от случаите. Предава се от кърлежите, комарите и въшките. Ако гледате няколко животни, тогава наложително би трябвало да изолирате болното от другите, с цел да не се разболеят и другите зайци.

10. Стафилокок

По тялото на заека Холандско джудже се образуват голям брой язви, като причинителите на болестта (стафилококи) проникват в организма с порязването или инцидентното увреждане на кожата или лигавите. Може да се получи и в резултат на липса на хигиенични условия при развъждането.

11. Инфекциозен стоматит

Най-често младите зайци Холандско джудже се разболяват от това заболяване. Обикновено протича в по-лека форма, само че от време на време може да е минава и много тежка, като в този случай води до гибел на животното. Може да възникне вследствие на неприятна хигиена при развъждането на заека. При него се появява червено-сива плака и язви на езика, щедро слюноотделяне, загуба на тежестта.

12. Вирусна хеморагична болест

Засегнати са жизненоважните органи на животното, в частност белите дробове и черния дроб. Характеризира се с стремително развиване и бързо настъпване на гибел. Възможна е поява на кървене от устата и носа, инфектиране на клепачите, диария при заека, конвулсии. Заболяването се дължи на тежко увреждане на черния дроб и белодробен оток.

Ако сте решили да си вземете за любим заек Холандско джудже, тогава е значимо да сте осведомени освен с храненето им, само че и какви са главните болести, с които можете да се сблъскате. Така ще можете да различите първите признаци и навреме да потърсите ветеринар, с цел да се минимизират вероятните затруднения от болестта.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР