Представителите на българите от Западните покрайнини днес си припомниха най-мрачните

...
Представителите на българите от Западните покрайнини днес си припомниха най-мрачните
Коментари Харесай

Вучич в Босилеград тероризира българите в Западните покрайнини, има задържани

Представителите на българите от Западните околности през днешния ден си припомниха най-мрачните дни от сръбската окупация през последните 120 години, заяви БГНЕС.

По време на визитата на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград и покрайнините бяха арестувани и отведени в полицията водачите на локалните българи и членове на Културния информативен център. Това бе първа аудиенция на сръбски държавен глава от 97 години насам.

По време на речта си в Босилеград Вучич безусловно сподели следното: Радвам се, че няма разлика сред сърбите и българите по метода, по който живеят и че чувствате метода, по който се отнася страната към Вас. Той благодари и похвали кмета на града Владимир Захариев, който се трансформира в главно оръдие на полицейската принуда против българите в района. " Той ще бъде на власт до момента в който е жив ", сподели още Вучич.

„ Бях задържан аз и жена на име Даниела – тя е академик, професор. Бях арестуван към 10 ч. сутринта, тъй като имах няколко плаката, които желаех да покажа на Вучич “, сподели Димитър Димитров пред Агенция БГНЕС.

Той описа още, че е бил арестуван в ареста, където е чакал 30-40 минути без никой нищо да му каже. След няколко часа бил пуснат, откакто визитата на Вучич завършило.

„ Преди 20-30 дни ми споделиха служителите на реда да не носим плакати, на които написа, да вземем за пример: „ Западните околности нямат нищо общо със Сърбия “. С това съм бил нарушавал териториалната целокупност на Сърбия и така нататък Това беше предходният диалог, преди 20 – 30 дни. Но в този момент стартира „ за какво на 3 март съм поставил знамена към паметника на Левски? “, ами тъй като е 3 март, тъй като е най-хубав държавен празник на България и по тази причина го сложих. Независимо от това къде живеем, ние би трябвало да си пазиме нашата българска идея и да не се срамим от този български празник, нали? “, съобщи Димитър Димитров.

Председателят на КИЦ-Босилеград Иван Николов единствено преди 10 дни съобщи пред БГНЕС, че " изтощеното българско малцинство, което напълно незаслужено бе оставено в Сърбия след разпадането на Югославия, няма късмет против озверелия сръбски шовинизъм ".

" Наивно е да се чака благосклонност от ония, които десетилетия наред съсипваха българските общини, че тъкмо в този момент ще дойдат да ги оправят. Илюзиите с демократизацията на българското малцинство и решаването на проблемите в сръбските институции не сработиха. Европейските козове, каквито бяха недоволства в сръбските и българските институции, в европейските институции, отчетите за напредъка на Сърбия за участие в Европейски Съюз, Платформата за отбрана на правата на българското малцинство, европейските начинания за преосмисляне на предишното, стратегиите за трансгранично съдействие и прочие, също са бити карти. Ето за какво българските партии, изхождайки от участието на България в Европейски Съюз, в навечерието на изборите би трябвало да се нареждат по въпроса за българите в Западните околности, а по-късно и да обединят напъните си за образуване на народен и общоевропейски проект за тяхното избавяне. Това освен е въпрос на морал и народен дълг, това е обвързване, което произлиза от българското еврочленство и България би трябвало да го направи освен тъй като сме българи, а тъй като сме хора изпаднали в тежка филантропична злополука. От опит знаем, че несвършената работа през днешния ден, ще ни застигне неведнъж умножена в бъдеще, освен това в най-неудобното време. Както да вземем за пример в казусът с Македония ", сподели още тогава Иван Николов.

БГНЕС напомня, че единствено преди месец по време на визитата си в София по покана на Румен Радев Александър Вучич призна, че подслушва и следи всичко, което вършат от Културния информативен център в Босилеград. До момента няма никаква реакция нито от външно министерство, нито от страна на Румен Радев, който бе хазаин на срещата.

Босилеград е най-бедната община на европейския континент. За по-малко от 100 години българите в Западните околности от над 150 000 се стопиха на към 18 000.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР