Представители на западни разузнавателни служби казват, че китайски агенти контактуват

...
Представители на западни разузнавателни служби казват, че китайски агенти контактуват
Коментари Харесай

Китайските спецслужби вербуват чужденци в социалните мрежи

Представители на западни разследващи служби споделят, че китайски сътрудници контактуват посредством обществената мрежа Линктин (LinkedIn) с хиляди чужденци, в това число някогашни държавни чиновници, заяви в. " Ню Йорк Таймс ".

Изданието напомня, че Линктин е единствената американска платформа за обществени контакти, която не е блокирана в Китай, тъй като компанията, благосъстоятелност на Майкрософт (Microsoft), се е съгласила да цензурира вписвания с внимателно наличие. Същевременно тази обществена мрежа става средство за разпространението на дезинформация и освен това - тя е идеална за рекрутиране на шпиони, настояват източници от американски контраразузнавателни служби, представени от вестника.

В публикацията се изброяват няколко такива случая. Бивш почитан член на външнополитическия екип на президента Барак Обама получил в Линктин известия от някого, който му предложил да дойде в Китай, да се свърже с него и да получи " добре платени " благоприятни условия.

Бивш чиновник на датското външно министерство получавал известия от жена, показала се за началник на китайска компания за търсене на фрагменти. На плануваната среща в Пекин вместо дамата се появили трима мъже, които предложили на датчанина да получи " огромен достъп до китайската система " за изследвания.

Бивш чиновник на Белия дом през мандата на Обама и кариерен посланик се бил сприятелил в Линктин с лице, което твърдяло, че е откривател в Калифорнийския софтуерен институт и разполага с връзки в Белия дом и посланици. Оказало се, че подобен човек не съществува.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР