Представители на туристическия и ресторантьорски бранш се срещнаха с министрите

...
Представители на туристическия и ресторантьорски бранш се срещнаха с министрите
Коментари Харесай

Туристическият бранш иска ваучери за почивки за ваксинираните

Представители на туристическия и ресторантьорски отрасъл се срещнаха с министрите на опазването на здравето Стойчо Кацаров и на туризма Стела Балтова. Двамата показаха кардинална поддръжка за установяване на тласъци посредством ваучери за имунизация на българските жители. Въпросът следва да бъде разискван с премиера Стефан Янев и министъра на финансите Асен Василев.

Предлагаме въвеждането на тласъци, каквито към този момент има в някои страни. Например всеки имунизиран българин да получава от страната ваучер на стойност 50 лева, който да бъде употребен за отмора в България или за посещаване на ресторант. По този метод ще бъде подкрепят директно туристическият бранш, който пострада най-вече от международната пандемия, изясни доктор Полина Карастоянова, Изпълнителен шеф на НБТ.

Ниският % на поставени дози у нас пречи на туризма и на привличането на задгранични туристи. Основните пазари за българското Черноморие пускат своите жители да почиват в страни с висок % на имунизация. Кабинетът би трябвало да спомага за стимулирането на процеса на имунизация, с цел да бъде опазено здравето на работещите в бизнеса и на туристите. Ускоряването на имунизирането е извънредно значимо, защото туристите не биха желали да вървят в страна, която неглижира казуса.

Гърция към този момент работи в тази посока. Премиерът Кириакос Мицотакис разгласи през вчерашния ден стартирането на Freedom Pass, който е новаторски механизъм, ориентиран към поощряване на младежите (на възраст сред 18 и 25 години) да се имунизират против COVID-19. Freedom Pass ще е наличен от 15 юли. В картата ще има предплатен заем от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки жител, роден сред 1996 и 2003 година, който е получил най-малко една доза ваксина сред 1 януари 2021 и 31 декември 2021.

По отношение на предлагането на Националния Борд по Туризъм за опцията да бъде позволена имунизация за непознатите туристи в България, на този стадий здравните управляващи не могат да одобрят сходна мярка, тъй като договорите за доставката на ваксини с фармацевтичните компании са подписани от Европейската комисия. Единствено ще се разиска с външно министерство опцията на прибиращите се през лятото българи от чужбина да могат да се имунизират у нас. За тях могат да се употребяват препаратите с една доза.

Ротационният ръководител на КБТБ Ричард Алибегов предложи на здравния министър да се вкара облекчение за отпадане на наложителното носене на маски от към този момент имунизираните чиновници в заведенията за хранене и хотелите, без значение на отрито или закрито пространство.

Здравният министър Стойчо Кацаров даде обещание пред бизнеса също по този начин, че ще бъдат осъществени промени в заповедта му за влизане на непознатите туристи в България, които касаят достъпа на децата. Проблемът с условието за децата на арабските туристи при влизане в страната да имат имунизационен документ или документ за преболедували COVID-19, също ще бъде изчистен. Това се отнася за редица арабски страни, от които не можем да посрещаме богати туристи, тъй като имунизацията на деца занапред стартира. Изискването не е проблем за възрастните хора, само че е спънка за децата и заради тази причина те отхвърлят да пътуват изобщо до България. Става въпрос за туристите от Катар, Египет, Мароко, Алжир, Оман, Бахрейн, Саудитска Арабия, Ирак и Йордания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР