Представители на Софийска градска прокуратура, Държавна агенция Национална сигурност“, Комисия

...
Представители на Софийска градска прокуратура, Държавна агенция Национална сигурност“, Комисия
Коментари Харесай

Асен Василев ще бъде поканен в комисията за разследване на корупция в Агенция Митници

Представители на Софийска градска прокуратура, Държавна организация „ Национална сигурност “, Комисия за противопоставяне на корупцията, бившето управление на Агенция „ Митници “ и Асен Василев са измежду гостите, които се чака да бъдат поканени за чуване във краткотрайната комисия за следствие на корупционните практики в Агенция „ Митници " и възможна роля на някогашния финансов министър Асен Василев в тях, стана известно на днешното съвещание на комисията. Нейният ръководител Тошко Йорданов ( " ИТН " ) регистрира, че ще се приоритизира кой по кое време ще бъде поканен, оповестява Българска телеграфна агенция.

На днешното си съвещание комисията прегледа дубликат от протокола на съвещанието за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров на 6 април 2024 година Също по този начин изслуша служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Тошко Йорданов уточни, че в протокола от съвещанието е записано, че е осъществена експертиза от камери пред Агенция „ Митници “, които демонстрират, че Стефан Димитров се познава с Бойко Рашков и Асен Василев. 

Също по този начин вследствие на специфични разследващи средства (СРС) се схваща, че Димитрови се познават и имат дългогодишни връзки с Николай Николов - Паскал, както и че са обсъждали с него кои чиновници на митници съставляват спънки за прекосяване на контрабандни артикули и кои чиновници могат да бъдат употребявани. От СРС-та е открито изрично, че Стефан Димитров има директни отношение с Петя Банкова. 

Тошко Йорданов прочете още, че неизвестен очевидец споделя, че познава Стефан Димитров и татко му и, че били в положителни връзки с Бойко Рашков. Чрез СРС-та са направени доказателства за диалози сред Банкова и Димитрови. Банкова се съветва със Стефан за промени в митницата и го среща с аспекти на активността. Стефан Димитров посреща Банкова в Министерството на вътрешните работи (МВР) и я съпровожда за среща с основния секретар. От СРС се открива, че Стефан е показал кое лице на кое място да бъде назначен.

По време на чуването си министър Калин Стоянов описа още веднъж, че Асен Василев го е питал за какво не назначава за шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Хасково Недан Хаджиев, а Стоянов му е отвърнал, че няма по какъв начин да стане на този стадий.

Министърът уточни, че се ревизира дали е имало сигнали и оперативни каузи против някогашния основен секретар Живко Коцев, както и дали упрекнатите за присъединяване в незаконна група за контрабанда, изпиране на пари и корупционни закононарушения се загатват в сигнали от партньорски служби. Стоянов пое ангажимент да ревизира дали Коцев е заявил приемането на безценен подарък - часовник, както се изисква по закон.

Калин Стоянов повтори, че Бойко Рашков го е срещнал със Стефан и Марин Димитрови, само че тогава той не е знаел, че са свързани с контрабандни канали. Той удостовери, че постоянно ги е виждал в министерството. Като добави, че няма спомен да се е срещал с тях на друго място.

На 4 април прокуратурата постанови задържане за период до 72 часа на някогашния към този момент шеф на Агенция „ Митници “ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов. Това се случи след акция на Комисията за противопоставяне на корупцията и Държавната организация „ Национална сигурност “. Образувано бе досъдебно произвеждане за проведена незаконна група за контрабанда, изпиране на пари и корупционни закононарушения.

На 4 април Министерство на вътрешните работи заяви, че Живко Коцев е подал заявление за освобождение от служба по лично предпочитание. Ден по-късно той разгласи на взаимен брифинг с тогавашния министър председател в оставка Николай Денков, че отдръпва подадената си оставка. Николай Денков съобщи тогава, че Коцев е подал молбата си за овакантяване под напън. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев одобри решение, с което предлага на президента да издаде декрет за преустановяване пълномощията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. На 10 април президентът Румен Радев издаде декрет, с който приключи пълномощията и освободи от служба Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се извършва от основен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместител на Живко Коцев.

Софийският градски съд остави в ареста Банкова и Стефан Димитров.  По време на делото арбитър Тони Гетов заяви, че в материалите по следствието има фотоси и записи на диалози сред Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са фотоси на Живко Коцев, Стефан Димитров и " друго публично известно лице ", на които се вижда часовник, който след срещата им към този момент е на ръката на Живко Коцев, сподели арбитър Гетов. През последните дни фотосите бяха коментирани и от политици. 

Гледането на мярката на Марин Димитров бе отсрочено, защото мъжът постъпи в болница. 

Временната комисия за възможните корупционни практики в Агенция „ Митници ” заседава в Народно събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР