Представители на СБР заявиха, че военните са обградили една от

...
Представители на СБР заявиха, че военните са обградили една от
Коментари Харесай

Какво се случи в Судан и кои сили си противостоят

Представители на СБР обявиха, че военните са обкръжили една от базите на групировката в Хартум и са я обстрелвали с разнообразни оръжия. Ръководителят на СБР Мохамед Хамдан Дагало упрекна суданската войска в опит за държавен прелом и съобщи, че елементи на въоръжените сили са се включили към групировката в град Мерове, а " доста други елементи са се предали ". От своя страна суданската войска назова СБР " бунтовническа мощ " и я упрекна, че нападна държавни и стратегически обекти.

СБР разгласи, че е поела контрола над интернационалното летище в Хартум и Ел Фашер, както и над военновъздушните бази в Мерове и Джебел Аулия. Все още не е допустимо да се удостовери без значение тази информация, само че локалните медии оповестяват, че летището в суданската столица е прекратило активността си. Авиокомпаниите от Египет и Саудитска Арабия са прекратили полетите си до Хартум.

SUDAN: At the Khartoum airport, civilian planes on fire as govt’s army and paramilitary forces engage in fierce fight.
— Kenya West (@KinyanBoy)

Около 11 ч. локално време сътрудник на Al Jazeera заяви, че престрелките сред СБР и военните на летището и към него не престават.

Също по този начин бе обявено се, че Боинг на украинския нискотарифен транспортьор SkyUp се е запалил на летището в Хартум. От самолетната компания оповестиха, че един от двата самолета на SkyUp на суданското летище е задействал спешния радиофар, само че към момента не е допустимо да се откри положението на самолета и нанесените му вреди.

Базираният в ОАЕ арабски ефирен канал Al Arabiya заяви, че на летището в столицата е изгорен аероплан на Организация на обединените нации, а Airbus A330 на Saudia също е бил развален.

Не след дълго СБР съобщи за завладяването на президентския замък - армията отхвърли тази информация. По-късно командващият суданската войска военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан съобщи, че военните управляват президентския замък, военния щаб и летището. Медиите оповестиха, че суданската войска е нанесла въздушни удари по щаба на специфичните сили в Хартум.

Сюлейма Ел Халифа от отдела за битка с насилието над дами към суданското държавно управление съобщи пред " Ал Джазира ", че " никой няма информация за това, което се случва ", а малкия екран " излъчва все едно е естествен ден ".

Би Би Си, базирайки се на лекарски съюз, оповестява, че двама цивилни са били убити покрай летището в Хартум, а различен в провинция Северен Кордофан. Освен това, съгласно медицинските чиновници, девет души са били ранени.

Посланикът на Съединени американски щати в Судан Джон Годфри реагира на събитията. " Ескалацията на военното напрежение в директни военни дейности е извънредно рискова. Призовавам висшето военно управление да приключи военните дейности ", написа той в Туитър. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани суданските сили за сигурност неотложно да прекратят насилието.

Руското посолство в Судан също прикани за преустановяване на огъня и договаряния, като акцентира, че дипломатическата задача е обезпокоена от " ескалацията на насилието " в страната. Посолството поучава руснаците в Судан " да си останат вкъщи и да запазят успокоение ". Освен това Египет и ОАЕ приканиха страните в спора да проявят въздържаност.

Бившият министър-председател на Судан Абдала Хамдук, който подаде оставка през януари 2022 година, прикани военния водач на Судан Фатах ал-Бурхан, командирите на армията и ръководителите на СБР неотложно да прекратят боевете, които засягат жителите.

През 2019 година СБР и суданската войска направиха боен прелом в страната и отстраниха от власт президента Омар ал-Башир, който управляваше Судан в продължение на 30 години. През октомври 2021 година в Судан още веднъж бе осъществен прелом с присъединяване на СБР и постоянната войска. Оттогава страната се ръководи от Преходния върховен съвет - преходна гражданско-военна администрация, в която взе участие водачът на СБР Мохамед Хамдан Дагало.

Суданската войска и продемократичните групи упорстват за консолидиране на СБР във въоръжените сили. Преговорите по този въпрос доведоха до спор, който при започване на април отсрочи за трети път подписването на съглашение сред гражданско-военната администрация и опозицията за основаване на преходна гражданска власт в страната, което включва избор на министър-председател и президент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР