Представители на Съюза на българските издатели, водени от председателя на

...
Представители на Съюза на българските издатели, водени от председателя на
Коментари Харесай

Медиите, които още не са на Пеевски, отидоха да търсят помощ в Брюксел

Представители на Съюза на българските издатели, водени от ръководителя на организацията и съсобственик на " Икономедиа " Теодор Захов, са били на среща с Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) в Брюксел. На нея те са изказали позиция, че съществуването на дребната група медии в България, които още не са благосъстоятелност на Делян Пеевски, е застрашено, оповестява уеб сайтът BulgarianPresidency.eu, който е план на един от редакторите на EurActiv – Георги Готев.
На срещата си с Карло Пероне, ръководител на ENPA, българските издатели са показали съответни случаи на напън. На първо място – непрекъснатият напън против " Икономедиа ", която издава вестниците " Дневник " и " Капитал " и е благосъстоятелност на Иво Прокопиев. Посочена за образец е сагата с КТБ, която изданията на " Икономедия " години напред разкриваха и присъединяване на банката във финансирането на медийната империя на Делян Пеевски, както и други покупко-продажби за придобиване на апетитни активи – посредством свързани лица. Изброени са над 850 дискредитиращи разкритията на " Капитал " материали в притежавани от Пеевски и фамилията му медии за интервала 2010 – 2012 година.
Освен това е наранена тематиката и за въздействието на Пеевски в правосъдната система и съответно върху основния прокурор Сотир Цацаров. Като образец за това въздействие е посочено обвиняването против Иво Прокопиев поради продажбата на миноритарния държавен дял в EVN. В момента обвиняването е върнато от Софийския градски съд (СГС) на прокуратурата поради пропуски, а тя апелира решението на втора инстанция.
Друг образец за нападнат от Пеевски издател е издателят на Club Z Огнян Донев, който до 2012 година държеше " Медийна група България Холдинг " на вестниците " 24 часа ", " Труд " и " 168 часа " дружно с Любомир Павлов. Двамата бяха упрекнати в пране на пари по сигнал на някогашния им съучастник Христо Грозев, а Донев беше упрекнат и в укриване на налози посредством " Софарма ". През март, 2013 година, обвиняването за пране на пари беше свалено, откакто Грозев отдръпна показанията си, а малко по-късно Донев и Павлов продадоха ръководената от тях медийна група, като сега в Търговския указател като съдружници са регистрирани " БГ Принтмедия " и " ПРО Нюз България ". Реално " Труд " се ръководи от Петьо Блъсков, а " 24 часа " - от Венелина Гочева. Случаят със " Софарма " към момента се гледа на първа инстанция.

Припомнен е и казусът с издателя на вестник " Сега " Сашо Дончев – така наречен " Цумгейт ". Срещата сред Цацаров и Дончев в ЦУМ е повече от обезпокоителен сигнал, тъй като става по времето, в което прокуратурата ревизира " Овергаз " (компания на Дончев), която още през 2011 година се жалва пред Европейска комисия поради потребление на монополно състояние от страна на „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “. Всъщност чак след срещата сред Дончев и Цацаров, прокуратурата афишира, че ревизира " Овергаз " и по-специално дали членове на КЕВР са изпълнили професионалните си отговорности да съблюдават осъществяването на основни детайли от бизнес стратегиите на доставчиците на газ в България и дали вложенията на компании като " Овергаз " дават отговор на утвърдените от КЕВР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР