Представители на различни сектора в земеделието обявиха протестна готовност, обвиниха

...
Представители на различни сектора в земеделието обявиха протестна готовност, обвиниха
Коментари Харесай

Животновъди и земеделци в протестна готовност

Представители на разнообразни бранша в земеделието оповестиха протестна подготвеност, упрекнаха земеделския министър Кирил Вътев в отвод от връзка и желаеха среща с премиера.
Първи за митинг заговориха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Заради извънредно тежкото състояние в бранш " Животновъдство ", от асоциацията упорстват за неотложно погашение на цялата сума от 213 млн. лева по помощта за Украйна. Недоволните сезират Българска земеделска камара за задълбочаващите се проблеми и тоталното, съгласно тях, неглижиране на бранш " Животновъдство " от страна на управлението на Министерството на земеделието и храните. Животновъдите афишират протестна подготвеност в цялата страна. Причините за всичко това са компликациите, пред които са изправени животновъдите в цялата страна - ниска изкупна цена на млякото, липса на изкупуване на същото това мляко, защото мандрите употребяват изсъхнало мляко - съгласно съпредседателя асоциацията Симеон Караколев по отношение на 2021-а година потреблението му се е нараснало с 5 пъти, както и са забавени помощите, обещани още от предходната година.
В подготвеност за митинг са и от браншовата камара " Плодове и зеленчуци " като аргументират решението си с цялостната политика, която води земеделското ведомство по отношение на тях. Националната асоциация на картофопроизводителите даже заприказва за оповестяване на гражданско непокорство и осъществяване на дейни протестни дейности през идната седмица. Това разгласи във фейсбук профила си ръководителят на асоциацията Тодор Джиков, който беше заместник-министър на земеделието.
В специфична декларация Националната асоциация на зърнопроизводителите пък упорства виновните институции да вземат ограничения против рецесията, в която се е озовал бранш " Земеделие " и предизвестяват за финансовия колапс пред който са изправени производителите. " В момента се намираме на прага на втора поредна и извънредно тежка година. На първо място, няма по какъв начин да не отбележим, че последствията от войната в Украйна неизбежно оказват разтърсвания на пазара. Тази година се следи огромен скок в себестойността на продукцията, дължаща се на нарасналите разноски, както и многочислените европейски условия, които земеделските производители са задължени да извършват. Себестойността на продукцията обаче не се намира в корелация с цената на интернационалните пазари. Другият значим фактор, който пречупва земеделските производители, е ограбването на опцията за пазар на европейско и даже международно равнище. 2023 година е тежка финансово и поради големия напън на условия по отношение на бранша, във връзка с зелената договорка, изпълнявана от всички европейски фермери ", написа в декларацията.
Зърноипроизводителите упорстват за незабавна среща с министър-председателя Николай Денков, с министрите на земеделието и на финансите, както и за чуване пред парламентарната комисия по земеделие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР