Представители на работодателите, синдикатите и правителството ще обсъдят в Комисията

...
Представители на работодателите, синдикатите и правителството ще обсъдят в Комисията
Коментари Харесай

Вдигат линията на бедност с 22 лева, всеки пети е под чертата

Представители на работодателите, синдикатите и държавното управление ще обсъдят в Комисията по приходите и виталното ниво към Националния съвет за тристранно съдействие увеличение на формалната линия на беднотия за страната от 1-и януари 2024-а година.

Според план на разпореждане на Министерския съвет се планува тя да стане 526 лв. вместо досегашните 504 лв.. От 1-и юни тази година обществените помощи към този момент са обвързани с линията на беднотия. От нея зависят и редица други обществени заплащания, оповестява БНР.

Официалната линия на бедността за следващата година ще се увеличи с 22 лв. или 4,4 на 100 по отношение на сегашната.

Основните рецензии на синдикатите са свързани освен с съответния размер, само че и с методиката за определянето й. Икономическият консултант на Конфедерация на труда " Подкрепа " Ваня Григорова твърди, че плануваният растеж е извънредно непълен.

" 4,4% нарастване на линията на беднотия, до момента в който годишната инфлация за 2022 година е към 15% за всичко, а при храните стигна до 25% - това изрично не е задоволително ", споделя тя.

През последните години беше изработен компромис при определянето на прага на бедността. През 2021-а година беше направено изменение на методиката, с което се анулира съществуваща до тогава промяна за индексирането й с цените на така наречен дребна потребителска кошница за декември на миналата година. Тоест не се ползва инструмент за поправяне с инфлацията, освен това с отчитане на потреблението на нискодоходните семейства.

" Няма по какъв начин да се противопоставим на по този начин калкулации размер на линията на беднотия, защото дава отговор на европейска методология, само че ще настояваме да има коефициент, който отразява насъбраната инфлация ", отбелязва Ваня Григорова пред БНР.

С увеличението на линията на беднотия ще набъбнат и обществените помощи по Закона за общественото подкрепяне, защото от първи юни тази година помощите са обвързани с линията, а не с така наречен обезпечен най-малък приход, както беше до момента, и който от години беше замразен едвам на 75 лв.. Ще се разшири и кръгът на лицата, които ще получават тези помощи. От линията на бедността зависи и финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства по Закона за протекция на детето.

" Дори с това минимално нарастване се усилва броят на хората, които ще получат целеви помощи за отопление. От 301-302 000 лица броят се усилва на 327 000, с 25 000 повече. Ако обаче тя е съответна, в случай че отразява инфлацията, би трябвало броят на лицата и фамилиите, които получават целева помощ за отопление, да бъде още по-висок. "

По последните данни на националната статистика 22,9 на 100 от популацията или всеки пети, което прави малко над 1,5 милиона души, живее с по-малко средства от линията на бедността.

" При работещите на ненапълно работно време рискът за изпадане в беднотия е три пъти по-висок от този при работещите на цялостно работно време. Хората на ненапълно работно време са три пъти по-уязвими ", предизвестява синдикалистът.

Интересна е експертната сметка при 780 лв. минимална заплата - каква е " чистата " сума, която получават назначените на такава заплата и по какъв начин се отнася тя към линията на бедността:

" Нетната сума за приемане при МРЗ от 780 лв., без никакви други добавки, е 605 лв., което е 100 лв. над линията на беднотия понастоящем, за 2023 година "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР