Представители на Продължаваме промяната, Има такъв народ, БСП и Демократична

...
Представители на Продължаваме промяната, Има такъв народ, БСП и Демократична
Коментари Харесай

Лошо написаните учебници: Пресечна точка за партиите на кръглата маса

Представители на " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " обсъждаха в продължение на пет часа бъдещите съдружни политики по тематиката " Образование " - от възобновяването на присъственото образование, редактирането и намаляването на учебниците, до отпадане на Националното външно оценяване за 4 клас и против наличието на " джендър-идеологии " в учебните заведения.

" В момента единственият проблем е, че в България няма задоволително проби за всички възпитаници. Няма потребност да ни убеждавате, желая всички възпитаници да са в клас ". Това сподели просветният министър в служебния кабинет Николай Денков, който водеше договарянията по тематиката " Образование " дружно с Кирил Петков от Политическа партия.

Денков направи уточнението в отговор на апела на Демократична България и Българска социалистическа партия огромните възпитаници също да се върнат в клас. Преди уточнението от договарящия министър Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия предизвести, че социалистите са срещу лансираните хрумвания за връщане на 50% от огромните възпитаници, само че единствено тези, които имат зелен документ. Тя настоя да бъдат върнати всички деца с проби, а не половината клас да учи онлайн, а другата половина - присъствено.

От думите на Денков обаче стана ясно, че проектът е и огромните възпитаници да бъдат върнати с проби, както децата от 1 до 4 клас.

Служебният министър, седнал до Кирил Петков, заключи пресечните точки сред четирите партии. Той се съгласи с концепциите на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ за повсеместен обзор на образователното наличие и стратегии. Двете партии предложиха и да остане единствено по един учебник по един предмет.

Проф. Денков откри, че има огромно съвпадане сред вижданията на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. И разяснява, че изрично учебниците са просмукани от научен жанр, който е сложен за децата.

" Този научен жанр се е просмукал на всички места, за жалост, факт е, че там би трябвало да се мине през стратегиите и да бъде сменен с доста по-разбираем и прагматичен метод ", е желанието на Политическа партия. Според Денков това ще се отнася единствено да класическите образователни дисциплини, до момента в който при новите дисциплини, като осведомителните технологии, които се развиват с бързи темпове, ще имат потребност от постоянно възобновяване на образователния материал.

Броят на учебниците по един предмет ще се дискутира в допълнение, даде обещание Денков. А въпросът за годишното нарастване на учителските заплати - единствено след диалог с министъра на финансите.

Според проф. Денков нарастването на заплатите на учителите изисква още 200-300 млн. лева над заделения бюджет досега, което е сериозен запас, по думите му.

По въпроса с прекалено огромния брой на вузове у нас, Денков се съгласи, че би трябвало да се мисли по тематиката за съкращаване и консолидиране. " Ако имаме проблем с висшите учебни заведения, то той е в София, регистрира несъответствието в страната Денков. " Министърът не може да го реши - споделям го незабавно ", съобщи Николай Денков по време на договарянията сред екипите на четирите партии.

Той посочи още нуждата от законови промени във висшето и междинното обучение, заяви, че Политическа партия планува докторантите да получават най-малко 1000 лева, а моделът на студентското кредитиране да се промени. Денков очерта и къде тъкмо ще отидат парите от Плана за възобновяване и развиване, предопределени за образованието.

На финала на повече от 5-часовия преговорен маратон договарящите екипи подредиха в А група концепциите, към които нямат разлики, и в група Б - въпросите, по които има още какво да дискутират.

Сред безспорните ограничения , по които ще се работи в образованието в група А, бяха записани:

- обзор на образователните стратегии

- внезапно повишение на качеството на образователното наличие и наличен език, съгласно възрастовите особености на учениците

- електронни устройства

- националното равнище за външно оценяване остава

- почтено заплащане на учителския труд

- поощряване на дуалното образование

- безвъзмездни детски градини за децата от 4 до 6 години

- безвъзмездни учебници от 1 до 12 клас

- мандатност на шефовете без ограничаване на мандати, само че с препоръка

- финансиране на междинните учебни заведения с на правилото " парите следват качеството ", с поправяне на коефициентите на настоящия модел

- актуализация на тактиката за висшето обучение

- интеграция на науката и висшето обучение в международното пространство

- смяна на образователните стратегии и наличен език, съгласно възрастовите особености на учениците

- консолидиране на висшите учебни заведения

- цифровизация

- национална карта за висшето обучение

- смяна на закона за университетския състав

- ясни критерии за научните писания

- основаване на мрежа от гении и народен стем център за олимпийските тимове

- учителската специалност да стане контролирана

- разтоварване на учителите от административна активност

- нов метод за назначение на управителния състав в РУО, деполитизация

 Скрийншот: Фейсбук

Да се направи указател на българските студенти в чужбина и на учените, след тяхно единодушие, пък предложи Кирил Петков. " Важното е, че имаме обща визия и сме в една посока ", изрази удовлетворение той.

В преговорния екип на Политическа партия взе участие и Христо Петров, прочут повече като Ицо Хазарта.

След като изслуша предложенията на всички, новият политик сложи акцента върху връзката с обществото тематиката за образованието, която да се организира по най-адекватния метод. Той цитира едно от предложенията на обединенията, които договарят за съдружно съглашение: " Нов механизъм за качество на образованието и справедлива процедура за атестиране на учители и шефове " и заключи, че чувайки това изречение, 90 % от хората към този момент " са отишли за аспирин от аптеката ".

Затова Ицо Хазарта съобщи, че ще се нагърби да изяснява на човешки език това, което ще се договаря и прави в областта на образованието.

" Образованието би трябвало да стане приоритет номер едно на нашата страна, признавам, бях обезпокоен първоначално, в този момент съм изпълнен с задоволство ", сподели, откакто изслуша представителите на останалите три обединения музикантът. Той изведе ролята на образованието по български език и литература на напред във времето.

" Когато в България споделяме за някого - " това е образован човек, ние му слагаме тази оценка първо за това, че този човек владее добре български език. Това е в основата на преодоляването на всяко едно познание ", съобщи Христо Петров. Той означи и като родител наблюденията си върху образователното наличие и стратегия.

" Колкото повече пада равнището на просветеност на децата, толкоз по-тежки стават условията към тях ", заключи Хазарта. И направи паралела: " Ако това е един състезател, който тренира повдигане на тежести, той отслабва, мускулите му отслабват, а лекуването, което ние му предписваме, е ние да усилваме тежестта ".

Ицо Хазарта, който е ученик на Националната гимназия по антични езици и култури, даде и различен образец - образованието по литература за 8-ми клас.

" Учебната стратегия стартира с Античността, със Старогръцкия епос, минаваме през Черноризец смел, след което се ускоряваме към Средновековието с Хамлет, Дон Кихот и стигаме до Ренесанса и " Декамерон ". От това цялото препускане един възпитаник в края на тази образователна година това, което е останало в него, е умеенето за решение на кръстословици - като види създателя на " Декамерон " - и види -бо той да добави -качо ", онагледи обстановката с образователните стратегии новият народен представител.

Според него, в случай че се приложи моделът на образование по литература от колежите в Англия, където преподавателят има свободата даже единствено един разказ да преподаде за цяла година, само че през това време ще научи децата да разсъждават.

" И на края на тази образователна година децата ще знаят в действителност отговорите на тези въпроси, както и учейки български език и литература, ще могат да приказват и да схващат какво четат и чуват, а няма да знаят наизуст кое причестяване е страдателно и какво е деятелно ", заключи Христо Петров.

" Родител съм, евентуално за доста хора наподобява необичайно, че това е сферата, в която желая да се боря. Най-тежкото е, че заглушаваме гласа на положителните учители. Ако заглушим в действителност гласа на положителните учители, нас след 20 години няма да ни има ", предсказа музикантът-политик.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР