Представители на Продължаваме промяната“ и Демократична България“ съобщиха, че внасят

...
Представители на Продължаваме промяната“ и Демократична България“ съобщиха, че внасят
Коментари Харесай

ПП и ДБ внесоха в Конституционния съд жалба срещу промените в Изборния кодекс



Представители на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ оповестиха, че внасят тъжба в Конституционния съд против измененията в Изборния кодекс. Жалбата бе импортирана от Надежда Йорданова и Атанас Славов от Демократична България и Никола Минчев и Васил Пандов от Политическа партия.

Промените бяха признати с гласовете на „ хартиената коалиция “ сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. С тях бяха върнати хартиените бюлетини във всички секции, като по едно и също време с това се реши разписките от машините при машинно гласоподаване да бъдат броени ръчно на ръка, а не какво в този момент – автоматизирано от машините.

„ На първо място, това, което оспорваме пред Конституционния съд е въвеждането на избор пред част от българските жители по какъв начин да гласоподават – дали с хартиена бюлетина, или с нововъведената бюлетина, напечатана от машина. Този избор е единствено за част от жителите. За други – тези, които гласоподават в секциите с под 300 глас податели, няма подобен избор. Това е неравнопоставено отнасяне на българските жители, като сезираме Конституционния съд да се произнесе по конституционосъобразността “, изясни Никола Минчев.

„ Второто нещо, поради което сезираме Конституционния съд, е превръщането на машинното гласоподаване в на процедура печатане на бюлетини. Машините, с които се гласоподава, би трябвало да дават отговор на стандарти. Мнозинството в 48-ия Парламент тотално обезсмисли машинното гласоподаване “, уточни още Минчев.

„ Начинът, по който бяха въведени измененията – най-много с оферти сред първо и второ четене, също сме показали в нашата конституционна тъжба. Конституцията изисква законите да се одобряват на две четения. Промените в Изборния кодекс, признати на първо четене, са доста по-малки от това, което се одобри. Тоталното прекрояване на Изборния кодекс сред първо и второ четене на процедура са промени, минали през пленарна зала единствено един път “, сподели още Минчев.

Той разяснява още, че надали Конституционният съд ще се произнесе по жалбата преди предварителните избори през април.

„ Очакваме 49-ото Народно заседание да поправи грешките “, сподели Надежда Йорданова от Политическа партия.

На въпрос дали внасянето на жалбата следва да се приема като първа стъпка към коалиция сред Политическа партия и Демократична България на предварителните избори за народни представители, Атанас Славов  (ДБ) отговори по този начин: „ Работихме дружно по настояването до Конституционен съд. Работим дружно последната една година. Това е стъпка към усилване на нашето партньорство “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР