Представители на Министерството на труда и социалната политика ще посетят

...
Представители на Министерството на труда и социалната политика ще посетят
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Безплатните забавачки може да влязат в сила още от 1 януари

Представители на Министерството на труда и обществената политика ще посетят засегнатите от последните наводнения.

" Екипите ще се осведомен на място с вредите. Досега, с цел да получи някой обществено подкрепяне, трябваше да подаде заявление в организацията. Сега ще бъде противоположното - чиновниците ще отидат при потърпевшите и ще се попълнят заявките. Няма да остане човек, който да не бъде подкрепят, в случай че е потърпевш от бедствията ", безапелационен беше общественият министър.

На 25 декември следва преизчисление на пенсиите. Целта на бъдещата пенсионна промяна ще бъде доближаване на отпуснати по-назад във времето пенсии и тези от последните години.

" За една и съща специалност хора с идентичен стаж получават доста разнообразни пенсии според от това по кое време са се пенсионирали. Това е огромна неправда. Предложението на Българска социалистическа партия беше да се взима средноосигурителният приход от по-късна година, като 2020 година да вземем за пример. От 1 юли по закон следва осъвременяване на пенсиите с растежа на инфлацията и повишаването на средноосигурителния приход. Преизчисляването ще го разположим във времето. Но би трябвало да има доближаване на пенсиите ", безапелационен е Гьоков.

Ковид добавките ще бъдат получавани до момента в който има пандемия. Министърът акцентира, че пенсионерите неверно ги одобряват като нарастване на самите пенсии.

" Тя е краткотрайна мярка. Добавките хората би трябвало да ги получават, до момента в който има ограничаващи ограничения. След преизчисляването от 25 декември пенсионерите няма да получават по-малко от тези 420 лева, които взимат сега. Ковид добавката ще бъде най-малко 50 лева В диалозите с финансовия министър стигнахме до извода, че може да бъде и с 10% по-висока ", посочи общественият министър.

Държавните забавачки да бъдат безвъзмездни - това беше една от обществените поръчки на кабинета " Петков ". Тя би коствала на страната към 200 млн. лева на година, демонстрират изчисленията.

" В София и други по-големи градове казусът е в неналичието тук-там за всички деца. Затова за там обсъждаме вид родителите да получават ваучери, които биха могли да употребяват в частни градини. Трябва да има отплата за тях. Наясно сме, че е належащо да се строят нови детски градини, само че това лишава време. Безплатните забавачки може да влязат в действие още от 1 януари ", уверен е Георги Гьоков.

Управляващите ще се опитат да обвържат майчинството през втората година с минималната работна заплата. В момента то е 650 лева Промяна се търси и за първата година, тъй че родителите да бъдат подтиквани да се обезпечават на действителните приходи.

" Очакванията на една майка, която получава 5 000 лева заплата, е да взима обезщетение през първата година, когато отглежда детето си, въз основата на осигуровките, които е правила. Но има таван, който пречи това да стане. И хората се питат за какво да се обезпечават на действителните пари. Обезщетението би трябвало да бъде заместващ приход. Когато си се осигурявал на избрани пари, би трябвало да имаш право на еквивалентно обезщетение. Това може да бъде добра мярка за решение на демографския проблем ", предлага министърът на труда и обществената политика.

" Много мъчно е да убедиш някой да му вземеш и една стотинка повече, тъй като не има вяра, че ще си я върне неведнъж във времето. Трудно е и непопулярно да приказваме за увеличението на оптималния застрахователен приход измежду по-бедните групи. Но няма по какъв начин да нарастват минималната и междинната работна заплата, а оптималният застрахователен приход да а замразен ", съобщи министър Гьоков.

Социалният министър разяснява и въвеждането на " зелен документ " в министерството, по образеца на премиера Кирил Петков, който разгласи, че подобен ще се изисква за Министерския съвет. Ще бъде въведен и в общественото министерство, само че след обширен разбор. Няма да важи за хората, които употребяват обществени услуги.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР