Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните дейности на

...
Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните дейности на
Коментари Харесай

След ремонт с евросредства: Влакове у нас ще пътуват със 160 км/ч

Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните действия на жп линията Оризово-Михайлово, част от линията Пловдив-Бургас, която се реализира със съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година “.

Ремонтните действия в сектора стартираха през май 2021 г. и са част от проектите за увеличение на достъпността, бързината и екологията, към които се стреми Европейският съюз при реализирането на огромни планове за реорганизация и рационализация на ЖП сектора в България.



„ Всичко това е за хората. Екологично чисто е и резервира нашата околна среда. Искаме да понижим с 90% равнищата на въглероден диоксид в превоза в Европа до 2050 г. Един от методите да го реализираме е точно жп превозът. Европейските вложения в българската транспортна инфраструктура са от изключителна значимост за повишение на сигурността, бързината и удобството на пасажерите “, разяснява Агнес Монфре, представител на Европейската комисия.

Реконструираният сектор край Чирпан е с дължина 37 километра и към този момент е построена двойна железопътна линия по трасето.

„ Първо ще реализираме по-висока скорост на придвижване на влаковете – междинната скорост на придвижване от Пловдив до Бургас ще бъде 145 км в час “,

разгласи и Иван Бакалски, началник на план „ Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас “.

„ На първо място сигурност, на второ място – екология “, посочи преимуществата на реконструкцията и министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски.

„ Железопътният превоз е най-екологично чистият превоз и е безспорен приоритет на Европейския съюз, включително и на България, като член на Европейски Съюз “, добави той.

Проектът планува създаване на нов стоманен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.

Грижата за културното завещание е също част от съпътстващите действия по оперативната стратегия. Край Чирпан са открити шест археологически обекта от разнообразни столетия, които са проучени от археолозите.

„ Те датират от VI-то хилядолетие преди Христа до 14 век от новата епоха, т.е. от времената на Второто българско царство “, изясни археологът Петър Лещаков.

При ремонтите на гара в Стара Загора пък бе открита капсула на времето, вградена в градежа на постройката преди повече от 40 години. Тя ще бъде непокътната и върната на мястото си с ново обръщение към бъдните генерации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР