Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди държавите членки

...
Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди държавите членки
Коментари Харесай

Спутник V била като руска рулетка

 Представител на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предизвести страните членки на ЕС да не избързват с разрешаването на съветската ваксина " Спутник V ", сравнявайки го с съветска рулетка, осведоми Агенция Франс Прес. За това прикани членът на управителния съвет на организацията Христа Виртхюмер-Хохе.

“Нуждаем се от документи, които е належащо да бъдат прегледани. Към момента нямаме и информация по отношение на имунизираните пациенти. Затова мощно приканвам против даването на изключително позволение на национално равнище “, сподели тя пред австрийската ORF. Тя добави още, че от Русия не престават да изпращат документи и процедурата по възможното утвърждение на имунизацията тече сега.

Официално ЕМА започна процедурата по утвърждение на имунизацията на 4 март. Тя планува данните за успеваемостта и сигурността ѝ да бъдат обсъждани поетапно. Това значи, че вместо да се изискват всички нужни данни едновременно, постъпващата информация от клинични изследвания ще бъде оценена, когато стане налична. Когато бъдат събрани задоволително данни, производителят ще може да подаде публично искане за достъп до европейския пазар.

По данни на Москва до юли могат да бъдат предоставени ваксини на 50 млн. европейци. Въпреки че европейските здравни управляващи не са издали позволение за приложимост на имунизацията " Спутник V “, две страни от Европейски Съюз – Унгария и Словакия, към този момент поръчаха и даже получиха дози от нея. Това е допустимо, тъй като страните членки имат право да позволяват използването на медикаменти на територията си, без Европейската организация по медикаментите да се е произнесла.

В края на януари българският здравни министър Костадин Ангелов позволи опцията за потреблението на съветския артикул и в България, само че единствено при положение, че той получи утвърждението на Европейската организация по медикаментите. Въпреки това преди седмица водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска българското правителство също да купи " Спутник V ".

В петък предложението беше отхвърлено от Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР