Представете си свят, в който бръчките по лицето, загубата на

...
Представете си свят, в който бръчките по лицето, загубата на
Коментари Харесай

Да старееш, без да остаряваш: Най-новите открития в биогеронтологията

Представете си свят, в който бръчките по лицето, загубата на паметта и даже ракът няма да бъдат проблем за човечеството. Възможна ли е безконечната младост и каква е нейната цена – приказва биологът и физик доктор Андрю Стийл.

Няма живо създание, което да не е подвластно на времето. От най-симпатичните, до най-опасните, от най-активните, до най-беззащитните - всички на планетата Земя от един миг нататък усещаме годините в костите, мисълта и тъканите си. Казано в резюме, всички стареем.

Снимка: bTV

„ Ако погледнем костенурките, при тях не се трансформират възможностите за остаряване и за живот, те остават константна. Т. е те стигат до дълбока напреднала възраст без в действителност да остареят. Тези шансове не се трансформират с времето “, съобщи доктор Андрю Стийл.

Ето и какво поучават учените

Той е биолог от института Франсис Крик в Лондон. Има докторска степен по физика от Оксфордския университет. Цитиран е в медии като Гардиън, Скай Нюс и Би Би Си Радио Четири. Д-р Стийл е и един от поддръжниците на новото научно течение - биогеронтология. Най-новите проучвания в тази посока събира в книгата си " Без възраст ". 

Снимка: bTV

“Най-доброто, което можем да създадем е да погледнем другите науки, които имаме. Вече са налични десетки благоприятни условия да забавим или даже да обърнем стареенето при мишките в лабораторията, да вземем за пример. Тоест огромният въпрос е в случай че можем да го използван на мишките, за какво да не е допустимо и за хората. Вече има десетки компании, които работят в посока на това, тази процедура да стане действителност и върху хората ”, уточни доктор Андрю Стийл.

Темпото на вървене може да служи като добър индикатор, който разрешава тъкмо да се предвижда продължителността на живота


Кога възрастта ще бъде без значение за човечеството ? Може ли да се каже по кое време подмладяването ще се трансформира в ежедневна процедура .

Мисля, че е мъчно да се каже по кое време стареенето ще стане нищожно. Може да отнеме стотици години. Но мисля, че с тези опити, които се създават в наши ще станем очевидци по какъв начин животът може да се удължи с по пет до 10 години. Това е, което ще можем да следим в нашия живот.

Приложението на биогеронтологията през днешния ден звучи като научна фантастика. Д-р Андрю Стийл обаче счита, че има по какъв начин да забавим стареенето даже в домашни условия.

На какво би трябвало да се подложим , за да запазим тялото си младо , какво споделят последните опити в тази сфера ?

Някои от тях са използвани в всекидневието ни. Например да не пушим, да спортуваме, да поддържаме физическа интензивност. Но съгласно мен най-вълнуващото от тази биогеронтология е, че тези привидно елементарни и явни препоръки са в действителност добра основа да забавим стареенето.

Те биха спомогнали да стигнем до по-сериозни и сполучливи медицински интервенции в бъдеще. 

Какво ще може да излекува биогеронтологията ? Кои са заболяванията , в разследване на остаряването , които към този момент няма да бъдат опасност пред нас ?

Много значимо е да осъзнаем, че голяма част от заболяванията, с които се бори 21-ви век произлизат от стареенето. Болести като рак, сърдечно-съдови проблеми, алцхаймер, диабет даже. Идеята на биогеронтологията е, че в случай че успеем да забавим стареенето, рискът от смъртност от тези заболявания може да намалее със 70%. 

Бъдеще без заболявания и без физически проблеми. Звучи розово, само че единствено на пръв взор. Представете си какво ще отключи тази опция. Ако в този момент положителната медицина е скъпа, медицината на безконечния живот най-вероятно ще се трансформира в бизнес за милиарди.

А можете ли да кажете каква ще е цената , която ще би трябвало да платим , за да се подложим на биогеронтология ?  

Снимка: bTV

Има разнообразни решения на този въпрос. Най-удобният са медикаментите, които през днешния ден не костват доста, след време може да бъдат центове. Днес има два типа такива медикаменти и в случай че се разработят, както би трябвало, стареенето ще се забавя на ниски цени.  

Какви са етичните проблеми , които ще породи този вид здравна процедура ? Мислите ли , че ще се появи обществено неравноправие сред хората , които ще могат да си разрешат тези интервенции ?  

Тези въпроси повдигат редица обществени и етични проблеми, само че има две неща, които е значимо да отбележим. Първото и най-важно е, че болесттите като загуба на паметта засягат всички ни, те не подминават никого, който старее и биогеронтологията ще ни избави от тях.

Второто е, че стареенето ни коства скъпо. Да лекуваш рак и алцхаймер е на в действителност висока цена. Ако успееш да отложиш тези заболявания би избавило животи, само че би икономисало пари и време.   

Не е загадка, че човечеството изчерпва ресурсите на Земята, с цел да продължи да съществува. Сега си представете сюжет, в който се раждат повече хора, в сравнение с планетата може да понесе, само че и никой не умира.

За край бих желал да ви попитам добра концепция ли е в последна сметка да спрем стареенето ? Носи ли това опасност от пренаселване на планетата , по - бързо привършване на ресурсите , в сравнение с е в този момент ?

Снимка: bTV



Мразя думата „ свръхпопулация “. В последна сметка става въпрос за ресурсите, с които разполагаме. Ако желаеме да повишим качеството на живот на шестте милиарда души по света, които не живеят, както в развитите страни, ние ще би трябвало да намерим метод да управляваме ресурсите по подобен метод, че те да ни стигнат.  

Дали облаците от пушек над фабриките ще се засилят, или трафикът в града ще стане непостижим за прекарване, можем единствено да гадаем. Науката обаче се развива, без предсказания. В своята книга доктор Стийл приказва за препрограмиране на ДНК, унищожаване на стареещите кафези, демонстрира какъв ще е ключът за безконечен живот. Звучи красиво, на моменти плашещо, само че учените рано или късно ще стигнат до този стадий. Ще могат да си играят с времето и да преправят човешкия организъм, без да им мигне окото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР