Представете си следната ситуация: един полицай в малко населено място,

...
Представете си следната ситуация: един полицай в малко населено място,
Коментари Харесай

Бойко Рашков предлага повече правомощия за разследващите и по-малка зависимост от прокурора

Представете си следната обстановка: един служител на реда в малко обитаемо място, където няма прокуратура. Той получава сигнали за осъществено закононарушение. То не постанова неотложни дейности и надлежно служителят на реда не може да се стартира досъдебно произвеждане - това му е разрешено единствено за случаи, изискващи неотложни дейности. Така той натрупа в кабинета си материали, без да може да се произнесе по тях по силата на сегашната нормативна уредба. Полицаят би трябвало да изпрати досиетата на прокурора, който може да е на 50 или 100 км разстояние, да изчака той да се произнесе и да образува делото и след това да го върне. В същото време и проверяващият служител на реда, и прокурорът са адвокати, те може да са на една възраст, най-вероятно и с идентична подготовка и опит. В последна сметка това придвижване на преписката напред-назад е безсмислено. Обществото няма интерес от сходно разтакаване, изключително в миг, когато всички разясняват какъв брой е значимо процесът да бъде бърз и ефикасен.

Така националният представител от " Продължаваме промяната " Бойко Рашков, някогашен вътрешен министър, образно изяснява концепцията на импортирания от него и група депутати, с който се цели понижаване на формализма в наказателното произвеждане, обезпечаване на процесуална спестовност, експедитивност и успеваемост посредством унищожаване на опосредяващата роля на прокуратурата - освен за образуването на делата, само че и за осъществяване на разнообразни следствени дейности.

Проектът на Рашков и група депутати от Политическа партия е единствено един от, откакто изслуша основния прокурор Иван Гешев. Акцент в другите законопроекти е въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му, разширение на правата на потърпевшите, основаване на опция за обжалване на отводите на прокурора да образува произвеждане и ред други промени, които следват от задължения на България по осъществяване на решение на Съда в Страсбург и мониторинга на Европейската комисия за господство на правото.

Проектът на Рашков е концентриран извънредно върху разширение на пълномощията на проверяващите органи - следователи и проверяващи служители на реда, освен за формиране на досъдебно произвеждане, само че и с опция да желаят непосредствено от съда позволение за осъществяване на редица следствени дейности без посредничеството на прокуратурата. Целта е да се избегнат сегашните усложнения, повтаряне, закъснение и излишно опосредяване на дейностите. Тази идея Рашков от дълго време стартира обществено, като той има богат на практика опит в тази област - 20 години следователски стаж, от които шест години отпред на Националната следствена работа, бил е член на Висш съдебен съвет, зам.-министър на правораздаването, има петгодишен мандат като ръководител на Националното бюро за надзор върху спецсредствата.
Реклама Прокуратурата не харесва плана на РашковСъщо както другите планове за промени в Наказателно-процесуален кодекс и планът на Рашков среща опозиция от страна на прокуратурата, която не желае да се раздели със своя цялостен монопол върху наказателното гонене. Вместо това в сряда Софийската градска прокуратура разгласи, че ревизира сигнал против някогашен вътрешен министър и сегашен народен представител, който през мандата си разпоредил да не се рапортуват на прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали от инспекция на Министерство на вътрешните работи. Името не се оповестява и въпреки сега в Народното събрание да има трима депутати, които преди този момент са били вътрешни министри - Рашков, Младен Маринов и Христо Терзийски, някои медии незабавно написаха, че проверяваният е точно Рашков. В момента проверяващите не зависят от прокурора единствено в изискванията на необходимост
По настоящата уредба проверяващите органи у нас могат да образуват досъдебно произвеждане единствено в случаите на осъществяване на дейности по необходимост, когато незабавното осъществяване на тези дейности е единствената опция за събиране и опазване на доказателства. Тогава делото се смята за формирано със съставянето на протокола за първото деяние по следствието - оглед, освидетелстване, претършуване, изземване, разпит на очевидци, обиск. В тези случаи проверяващият орган, направил съответното деяние, би трябвало да уведоми прокурора неотложно, само че не по-късно от 24 часа.

За останалите случаи Наказателно-процесуален кодекс планува, че искане на позволение за осъществяване на оглед, освидетелстване, претършуване и изземване, за потребление на специфични разследващи средства и други дейности, които лимитират съществени права, могат да се внасят в съда единствено от прокурор.
Предложението на Рашков
С плана на Бойко Рашков се предлага досъдебно произвеждане да може да се образува и от проверяващите органи, за което те неотложно уведомяват прокурора и му изпращат дубликат от акта. Предлага се също по този начин проверяващите да могат да внасят напряко в съда претенции за позволение на освидетелстване, претършуване и изземване, задържане и изземване на преписка, както и да показват за утвърждение пред съда протокола за осъщественото следствено деяние в изискванията на необходимост. След като точно проверяващите правят тези дейности, в реда на нещата е точно те да могат директно да внесат съответните материали в съда, се споделя в претекстовете към законопроекта. Което по никакъв метод не лишава прокурора от опцията персонално да прави дейности по следствието и надлежно да показа настояването или протокола в съда.
Реклама
В законопроекта се предлага също проверяващите да могат да желаят от съда използването на специфични разследващи средства (СРС) по досъдебно произвеждане без посредничеството на прокурора, като подават от свое име документално стимулирано искане за това. И без това, сега множеството такива претенции, които внася прокурорът, са в действителност направени от проверяващия, само че от името на прокурора, разяснява за " Капитал " Бойко Рашков.

В последна сметка разрешението за осъществяването на всички тези дейности се дава от съда, който преценя тяхната правомерност. Но по този метод, всички дейности, които проверяващият орган ще прави, ще са в границите на досъдебното произвеждане и ще могат да се употребяват като доказателства пред съда, вместо тяхното закъснение, преповтаряне и други Същевременно се резервира главната подготвеност на прокурора по управление и контрол на досъдебното произвеждане.

Със законопроекта се предлага също по този начин да се разшири опцията за потребление на СРС и по отношение на свидител, с експлицитното негово единодушие, в случаите на всички тежки умишлени закононарушения, за които законът позволява потреблението на спецсредства за доказване.

Предвижда се също опция проверяващите служители на реда да организират досъдебни производства против магистрати. Според претекстовете, това би осигурило повече гаранции за самостоятелност на следствието, в сравнение с сегашният режим, при който следствието се прави от следователи, които са подчинени на управлението на прокуратурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР