Представете си рояк роботизирани насекоми, който се придвижва из човешкото

...
Представете си рояк роботизирани насекоми, който се придвижва из човешкото
Коментари Харесай

Роботизирано насекомо използва изкуствени мускули за придвижване

Представете си рой роботизирани инсекти, който се придвижва из човешкото тяло, изпълнявайки разнообразни задания, или изследва наранени от бедствия обекти. Макар да звучи като научна фантастика, сходна действителност е изцяло допустима с помощта на разработка на швейцарски експерти, заяви " Сайънс дейли ", базирайки се на обява в сп. " Сайънс роботикс ".

Инженери от Федералното политехническо учебно заведение в Лозана са създали меко роботизирано насекомо, привеждано в придвижване със скорост 3 сантиметра в секунда от изкуствени мускули, прецизира Българска телеграфна агенция.

Екипът е създал две версии на гъвкавия робот, наименуван DEAnsect. Първата, лимитирана от ултратънки жици, е извънредно здрава. Роботизираното насекомо може да бъде сгъвано, сплесквано с мухобойка или стъпквано с обувка, без това да навреди на способността му да се движи. Вторият модел е изцяло безжичен и самостоятелен, тежи под един грам и носи батерията и всичките си електронни съставни елементи на гърба си. Интелигентното насекомо е оборудвано с микроконтролер за мозъка и с фотодиоди за очи, които му разрешават да следва отпечатани на пода черно-бели модели.

Роботизираните инсекти са снабдени с диелектрични еластомерни актуатори (DEA) - вид изкуствени мускули с дебелината на косъм, които ги придвижват напред посредством трептения. Именно тези мускули са главната причина насекомоподобните роботи да са толкоз леки и бързи. Те също така вършат допустимо напредването им по разнообразни видове терени, включително и вълнообразни повърхности.

Следващата цел на експертите е да разработят система, даваща опция на голям брой инсекти да споделят между тях и да координират придвижванията си /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР