Представете си път, изпънал се като стрела през пустошта и

...
Представете си път, изпънал се като стрела през пустошта и
Коментари Харесай

Круизъри и роудстъри от двете страни на Атлантика – Triumph, Harley-Davidson и Indian на Moto Expo 2024

Представете си път, изпънал се като стрела през пустошта и по него вървят група мотоциклетисти, рокери, яхнали тежки машини, отправили си на път към залеза… Идилична картина, забелязана във филми като „ Волния ездач “ и доста други.

Е, ние също ще забележим тези машини – роудстъри и круизъри от „ тежка категория “, само че на идното българско мотоциклетно ревю Moto Expo 2024! То ще се състои от 20 до 23 април 2024 година в зала “Арена София ” /бивша “Арена Армеец ”/. Те ще бъдат показани от представителите у нас на емблематичните марки Triumph, Harley-Davidson и Indian.

Moto Expo 2024 се провежда от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), взаимно с одобрения си дълготраен сътрудник “Експо Тим ” ООД. На ревюто трите марки ще покажат най-новите си модели.

Прекосяваме Ламанша, с цел да отидем в Обединеното кралство и по-точно в Хинкли. Там е базата на най-големият английски производител на мотоциклети – Triumph. Представител на марката на България, дружно с Harley-Davidson, е СОФИЯ МОТО ТРЕЙД. Техният щанд ще бъде един от най-големите на ревюто с повърхност от 308 кв. м.

Безспорният шлагер ще бъде новият Triumph Rocket 3 Storm. Премиерата на мотоциклета бе напълно неотдавна – на 19 март. Тя идва 20 години откакто първият рекордьор Rocket III избухна на мотоциклетната сцена като висш мощен роудстър. Новото потомство е и с ново име - Rocket 3 Storm. Машината има повече продуктивност, по-добро ръководство и тъмна, мрачна цветова скица.

Rocket 3 Storm се отличава с най-големия сериен мотоциклетен мотор в света с потенциал от 2458 куб. см, като версиите R и GT получават още 15 к.с пикова мощ. Така моторът има големите 182 к.с при 7000 об/мин. Въртящият миг също е повишен с 4 Нм и към този момент доближава нов връх от 225 Нм при ниските 4000 об/мин. Rocket 3 Storm към този момент надвишава най-новите условия на Euro 5b, включвайки течно изстудяване, ниски излъчвания и отлична горивна успеваемост.

16-инчовите задни и 17-инчовите предни джанти на Rocket са обновени с по-спортен дизайн от лят алуминий с 10 спици, като се понижава масата. Това има позитивно влияние върху реакцията на ръководство по време на придвижване, подобрявайки към този момент впечатляващата пъргавост на Rocket. Здравата и лека алуминиева рамка, показана за първи път през 2019 година, употребява лети и ковани детайли за извънредно съответствие на въртящ миг към тегло.

Новите модели Rocket 3 Storm се отличават с тъмна, мрачна цветова скица и безупречно равнище на качествени елементи. Големият 18-литров контейнер носи новото име Storm и всеки модел има три отличителни двуцветни цветови варианти.

Ще забележим и още нови два модела за 2024 година от Хинкли. Това са Speed 400 и Scrambler 400 X: два напълно нови модела, които се причисляват към гамата на Triumph през 2024 година Роудстърът Speed 400 се причислява към най-успешната съвременна класическа гама на Triumph, Speed Twin 900 и 1200, до момента в който Scrambler 400 X взема своя здрав дизайн от Scrambler 900 и 1200, с офроуд потекло. То датира от първите фабрични Scrambler от 50-те години на предишния век.

Моторите са с едноцилиндрови DOHC мотори с размер 398,15 куб. см. Те имат мощ 40 к.с. при 8000 об/мин. и въртящ миг от 37,5 Нм при 6500 об/мин.

Още два актуализирани модела за 2024 година са приключенските Tiger 900 Rally Pro и GT Pro. Адвенчърите имат доста новости, в това число и по-висока мощ от 108 к.с.

Прекосяваме Атлантика, с цел да отидем в Съединени американски щати, в Милуоки. Там е централата на паметната марка Harley-Davidson. Там всяка година вадят по нещо ново, забавно и впечатляващо харлеистите по целия свят. Така е и в този момент с три нови модела - CVO Road Glide ST, CVO Street Glide и CVO Road Glide.

Тези машини са юбилейни, основани особено за 25-ата годишнината на CVO. За първи път са оборудвани с VVT технология или с изменчиво газоразпределение. Двигателят Milwaukee-Eight 121 High Output (HO) е с повече конски сили и въртящ миг от мотора Milwaukee-Eight VVT 121. Има високопроизводителен разпределителен вал и нараснали оптимални обороти - 5900 на алената линия. Мотоциклетите са изменени на 95%, приблизително с 15 кг по-леки, с нова инфотеймънт система и озвучение и 50% повече ход за окачването съпоставяне с предходните.

CVO Road Glide ST е с най-висока продуктивност – 127 к.с. и 193 Нм въртящ миг. Той е с 11,3 кг по-лек от 2024 CVO Road Glide, като усъвършенства всички аспекти на продуктивността, в това число ускоряване и прекъсване.

CVO Street Glide е със 115 к.с и 183 Нм въртящ миг. Той е с 14 кг по-лек от 2022 CVO Street Glide. Задвижването е с най-голям работен размер, което в миналото е било фабрично инсталирано на мотоциклет Harley-Davidson Touring. Двигателят Milwaukee-Eight VVT 121 разполага с течно изстудяване на цилиндрови глави, изменчиво газоразпределение (VVT) и нов всмукателен тракт.
CVO Road Glide също е със 115 к.с 183 Нм въртящ миг. Всичките модели са с усъвършенствана спестовност на гориво.
След като предходната година отсъства от ревюто Moto Expo, Indian България ООД се завръщат още веднъж. Техните страхотни експонати ще са ситуирани на щанд от 189 кв. м.

Indian са легенда. Те са първите американски мотоциклети. Марката е основана през 1901 година от Джордж Хенди в Спрингфилд, Масачузетс. След 1910 година Indian Motorcycle става най-големият производител в света. През 1909 година печелят надпреварата на Индианаполис, на фамозния Брикярд. След това реализират триумфи в ТТ на остров Ман.

След редица проблеми, почнали от средата на предишния век, през април 2011 година Polaris Industries, компанията майка на Victory Motorcycles, закупи Indian Motorcycle. Производствените уреди на Indian бяха преместени в Спринт Лейк, Айова. През 2013 година бе основан новия мотор " Thunder Stroke " с 1820 куб. см и се появиха новоразработени мотоциклети със съблечения жанр на типичен американски бобър като Chief, Chief Bobber и Super Chief. Това бе Ренесансът на Indian.
На Moto Expo 2024 ще бъдат показани забавни модели. Например FTR 1200 S Championship Edition. Премиерата обаче ще бъде Indian Sport Chief.

Indian Motorcycle основават нападателна итерация на емблематичният Indian Chief с стартирането на Sport Chief на пазара. Надграждайки един от най-историческите и авторитетни мотоциклетни адаши на всички времена, Sport Chief подвига летвата за американски V-Twin круизъри посредством първокласни съставни елементи, насочени към продуктивността и американския жанр. Новият Sport Chief резервира механичния жанр на Indian Chief, употребявайки същата опростена рамка от стоманени тръби. В основата на нея в този момент лежи 1896-кубиков мотор осигуряващ въртящ миг от 162 Hм.

В зала “Арена София ” с изключение на по-голяма и леснодостъпна изложбена повърхност, за посетителите има БЕЗПЛАТЕН паркинг с над 800 места. За всички пристигнали на ревюто ще има като постоянно и спомагателни занимания. Това са “Глобуса на гибелта “, демонстрации и стънт шоу, Food truck zone, Relax zonе.

Работно време на Moto Expo 2024:
20-22 април 2024 от 10.00 до 19.30 часа,
23 април 2024 от 10.00 до 14 часа.

*Източник: Moto Expo 2024
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР