Представете си Гърция и вероятно ще се сетите за множеството

...
Представете си Гърция и вероятно ще се сетите за множеството
Коментари Харесай

Два известни гръцки острова ще изискват 20 евро туристическа такса

Представете си Гърция и евентуално ще се сетите за множеството бели стени и кобалтовосини покриви - въпреки всичко те са емблематични, тъй че не е изненадващо, че всяка година толкоз доста хора се стичат към островите Санторини и Миконос, с цел да ги видят.

Но и двете дестинации, както и доста други в Европа, се задъхват от големия брой гости - и в този момент локалните управляващи оповестиха политика за попречване на несъразмерния туризъм и понижаване на броя на посетителите по време на пиковия сезон.

Тя е под формата на туристическа такса от 20 евро, която посетителите, идващи особено с круизни кораби, ще би трябвало да заплащат и в двете дестинации. Гърция разчита в огромна степен на туризма, който през 2023 година ще донесе 20 милиарда евро доходи за стопанската система, само че на Санторини живеят и 20 000 поданици, които желаят да лимитират броя на туристите.

„ Гърция няма систематичен проблем с несъразмерния туризъм, само че някои от нейните дестинации имат забележителен проблем през избрани седмици или месеци от годината, с който би трябвало да се оправим “, съобщи гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, съгласно Telegraph. „ Круизното мореплаване натовари Санторини и Миконос и по тази причина пристъпваме към интервенции “.

Събраните средства явно ще бъдат ориентирани назад към вложения в локалната инфраструктура, а също по този начин се обмислят правила за броя на круизните кораби, идващи по едно и също време на избрани места.

Тези ограничения не са единствените ограничавания, които се постановат на туристите. Миналата седмица беше оповестено, че Министерството на околната среда е показало проектозакон за ограничавания на строителството в зоната на калдерата на Санторини.

Това би могло да значи прекъсване на построяването на плувни басейни, пристройки и напълно нови постройки и до момента в който политиката е в развой на публично разискване, сред природозащитниците и локалния бизнес се появиха разногласия.

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР