Представете си, че трябва да нарисувате светофар. Независимо дали ще

...
Представете си, че трябва да нарисувате светофар. Независимо дали ще
Коментари Харесай

Защо такситата са жълти, гумите – черни, а самолетите – бели?

Представете си, че би трябвало да нарисувате светофар. Независимо дали ще се справите добре с тази задача или не, едно нещо е несъмнено – за светлините му ще употребявате алено, жълто и зелено.

А замисляли ли сте се за какво точно това са цветовете на светофара? И за какво съвсем всички таксита са жълти, а автомобилните гуми – черни?

Отговорите на тези въпроси са свързани с някои любопитни исторически обстоятелства.

Светофарите

Зеленото значи премини, жълтото – внимание, а аленото – стой. Едва ли има човек, който да не е наясно със смисъла на цветовете на светофара. А знаете ли, че светлинна сигнализация била употребена за пръв път за контролиране на железопътния превоз? Първоначално тя се състояла от два цвята – алено за прекъсване и бяло за потегляне (причината е, че аленото се вижда най-лесно, даже и от огромно разстояние). По-късно бил въведен и зеленият цвят, който означавал внимание.

Това обаче основало известни проблеми. Много машинисти се оплаквали, че бялата сигнализация не е подобаваща, защото елементарно може да бъде объркана със звезда или различен източник на светлина. Така железопътните компании решили да заменят белия цвят със зелен. През първите десетилетия на XX век сходни светофари били сложени и по пътищата, като бил прибавен и жълтият цвят.

Такситата

През 1915 година Джон Херц основал компания, предлагаща таксиметрови услуги в Ню Йорк. По това време такситата в града били най-вече червени и зелени. Херц обаче финансирал изследване, участниците в което трябвало да отговорят на въпроса кой е най-подходящият цвят за едно транспортно средство, с цел да може то да се отличава от останалите. Повечето хора показали, че това е жълтото. В резултат Херц решил да боядиса всичките си таксита в този цвят.

Big yellow taxi: a history of New York City's cabs – in pictures
— The Guardian (@guardian)
Съвсем скоро неговият образец бил последван и от други компании. В интерес на истината, Херц не е първият, боядисал такситата си в жълто. Това направил Албърт Рокуел още през 1909 година Той взел въпросното решение по концепция на брачната половинка си, която обожавала жълтия цвят.

Пожарните коли

В множеството страни по света е признато пожарните коли да са червени, въпреки че има и значително изключения от това предписание. Каква е повода за това?

Някои означават, че първите пожарникари били доброволци, които не получавали заплати. Тъй като не разполагали с съвсем никакви средства, те решили да употребяват алена багра за транспортните си средства по една елементарна причина – тя била най-евтина. Друга доктрина гласи, че решението било взето, с цел да може пожарните коли да се виждат допустимо най-лесно от останалите участници в придвижването.

Историците на собствен ред означават, че безапелационни доказателства в поддръжка на тези изказвания няма и е мъчно да се каже по какъв начин се е зародила практиката пожарните коли да бъдат боядисвани в алено.

Пешеходните пътеки

В края на 40-те години на предишния век английското държавно управление се изправило пред един сериозен проблем – случаите по пътищата почнали да зачестяват. По това време броят на хората, притежаващи коли, се нараснал доста, което се оказало съществено тестване за пешеходците. Причината била, че доста от тях не можели да свикнат с все по-интензивния трафик по улиците. Властите решили да основат пешеходни пътеки с железни детайли, само че те били мъчно забележими.

Footage of cars hitting pedestrians at Bradford zebra crossing ‘horrifies’ MP
— Guardian news (@guardiannews)
Затова държавното управление провело проучване, вследствие на което било открито, че комбинацията от бял и черен цвят е най-лесно забележима от водачите. Първата сходна пешеходна пътека била публично показана на 31 октомври 1951 година

Днес доста хора назовават тези пътеки „ зебри “. Предполага се, че въпросният прякор бил фиктивен от някогашния министър председател на Англия Джеймс Калахан.

Пътническите самолети

Съществуват редица аргументи, заради които пътническите самолети са най-вече бели. От една страна, по този метод самолетните компании понижават своите разноски. Боядисването на аероплан коства сред 50 000 и 200 000 $. Бялата багра освен е относително евтина и не се нуждае от специфична поддръжка, само че и отразява слънчевата светлина.

Ако бъде употребен по-тъмен цвят, това би довело до съществено повишение на температурата в самолета. Бялото също по този начин понижава заплахата слънчевата радиация да нанесе вреди на апаратурата, както и риска от конфликт с птици, защото те виждат чудесно този цвят.

Не на последно място, потреблението на такава багра улеснява откриването на течове, пукнатини или вдлъбнатини по корпуса, а при положение на злополука в мъчнопроходим регион, белите елементи са по-лесни за разкриване.

Автомобилните гуми

Първите автомобилни гуми били бели, което се дължи на естествения тип на каучука. Те обаче имали редица дефекти – износвали се елементарно, а и сцеплението им с пътя не било по никакъв начин положително. През 1917 година била осъществена същинска гражданска война в произвеждането на гуми, когато към този развой бил прибавен така наречен механически въглерод (продукт на въглерода, който не е изгорен изцяло и от чийто пушек се образуват дребни частици). Това доста подобрило качеството на гумите и тяхната устойчивост. Освен това те имали по-добра отбрана от ултравиолетовите лъчи, което подобрило сцеплението им с пътя – затова, колите станали по-лесни за ръководство.

The science of why car tires deflate when it is cold
— Forbes (@Forbes)
Обект на доста несъгласия е въпросът по какъв начин се е стигнало до концепцията гумите да бъдат черни. Една от най-популярните теории е обвързвана с дефицита на муниции по време на Първата международна война. В началото на XX век станало ясно, че прибавянето на цинков оксид прави гумите по-устойчиви. Имало един проблем – цинкът е значима част от месинга, от който пък се правели артилерийските снаряди. В резултат производителите на гуми получили възбрана да употребяват цинков оксид, защото той бил необходим на военните. По тази причина почнало търсенето на опция, която се оказала техническият въглерод. Редица историци са скептични за достоверността на това изказване и означават, че потреблението на механически въглерод почнало преди експлоадирането на войната.

Още от създателя:

 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР