Представете си, че се намирате в битка, вероятно се страхувате

...
Представете си, че се намирате в битка, вероятно се страхувате
Коментари Харесай

Змията като биологическо и психическо оръжие

Представете си, че се намирате в борба, евентуално се страхувате за живота си, и тогава враговете ви стартират да хвърлят змии против вас. Според група откриватели, които преоткрили обособен тип боа в Сицилия, античните гърци правели тъкмо това. Тази ужасяваща тактичност е неповторим образец за водене на биологическа и психическа война.

Човечеството употребява коне и камили още от началото на военното дело. В Азия главно се употребили слонове. Много армии са употребявали кучетата по разнообразни способи. Римляните даже присъединили скорпионите като оръжие. Даже гълъбите са взели участие във войните на човечеството, предавайки значими известия на огромни дистанции. Маймуни, свине и плъхове са хвърляни във вражеските редици, с цел да внасят шок и ужас.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Екип откриватели са разкрили в Сицилия няколко индивида от пясъчната боа Eryx jaculus. Срамежливата и неотровна змия не е локална за Италия, а е донесена в огромни количества от античните гърци.

„ Гърците употребявали змии като снаряди. Хвърляли ги против вражеските кораби, преди да атакуван. Това създавало ужас измежду редиците на врага и по този начин офанзивата протичала по-лесно. Използвали най-много пепелянки, чиято отрова е отстранена авансово. Когато нямали достъп до пепелянки, прибягвали до потреблението на други типове като пясъчната боа “, написа в формалната обява на откривателите.

Древните гърци колонизирали Сицилия към 800 година прочие н. е. Мястото, на което са открити змиите, в древността е било сцена на две огромни сражения.

 Wikipedia Wikipedia

Пясъчната боа може да доближи до 84 см, само че нормално е дълга сред 30 и 60 см. Живее най-много в югоизточна Европа, Гърция, Балканите, Кавказките планини, северна Африка и Близкия изток. Отдавна се допуска, че тези змии към момента може да се срещат на територията на Италия, само че напълно неотдавна е доказано наличието на шест индивида, три от които мъртви.

Истината е, че гърците не са единствените, които употребявали змии за военни цели. В историческите летописи се загатва за военачалника Ханибал Барка, на който му предстояло да претърпи ужасяващо проваляне от войските на Пергамското кралство. Барка решил да изпълни хиляди глинени стомни със змии и бойците му да ги хвърлят по вражеските кораби. Това провокирало неизразим безпорядък измежду враговете и сражението било извоювано от малобройните войски на Ханибал Барка.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР