Представата ни за зайците, насадена донякъде и от специалните видеа

...
Представата ни за зайците, насадена донякъде и от специалните видеа
Коментари Харесай

6 храни, опасни за зайците

Представата ни за зайците, насадена ненапълно и от специфичните видеа за тях в обществените мрежи е, че те могат да ядат безусловно всичко. Почти всеки евентуално е гледал с трогване занимателни клипчета по какъв начин заек яде звучно някаква храна. Не всяка от тях обаче е потребна за вашите космати любимци, по тази причина би трябвало да внимавате какво им давате. Ако не сте сигурни, тук сме, с цел да помогнем.

Ето и шест храни, които са рискови за зайците:

Ревен

Този стипчив зарзават съдържа впечатляваща централизация на съединяване, наречено оксалова киселина, във всички елементи на растението. Въпреки че оксаловата киселина не е токсична при консумация в дребни количества, в случай че се приема в остатък, тя може да попречи на усвояването на калция и да докара до други неприятни токсични резултати. При зайците, които изпитват токсичност от оксалова киселина, може да се следи отичане на устата, болежка, понижен вкус, издуване на корема и дискомфорт, диария и заспалост.

 храни, рискови за зайците храни, рискови за зайците

Салата айсберг

Има няколко разновидности на тъмни листни салати (като римска и зеленолистна), които са чудесни съществени артикули в добре уравновесената диета на зайците. Светлите салати, като айсберг, обаче съдържат химикал, наименуван лактукарий, който може да бъде нездравословен за зайците, в случай че се погълне в огромни количества. Освен това марулята айсберг не е по никакъв начин богата на хранителни субстанции и не прибавя никаква хранителна стойност към храната на заека. Избягвайте я, тъй като не е потребна за зайците.

Гъби

Когато хората мислят за токсични гъби, те постоянно си показват мухоморките или другите сходни. Въпреки че тези диви гъби сигурно могат да бъдат рискови, даже купените в магазина гъби, които са ядливи за хората, не би трябвало да се дават на зайците. Гъбите могат да съдържат разнородни микотоксини, които остават в тях, без значение дали са сурови или сготвени, и могат да бъдат нездравословни за зайците, в случай че бъдат погълнати в задоволително огромни количества. Ефектите от токсичността на гъбите могат да включват диария, стомашно-чревен дискомфорт, увреждане на органи и неврологични дефицити.

 за зайците храни, рискови за зайците

Стайни растения

Да, стайните растения не са храни, само че все пак те също са рискови за зайците. Когато добавяте стайно растение в дома си, най-безопасно е да се отнасяте към него по този начин, като че ли е токсично за зайците.

Дори в случай че е потвърдено, че закупеното от вас растение е безвредно за консумация от зайците, постоянно няма по какъв начин да сте изцяло несъмнено дали то е било изложено на въздействието на някакви химикали (пряко или непряко), преди да го донесете вкъщи. Затова просто е най-добре всички стайни растения да бъдат добре подрязани и недостъпни за дребните любопитни заешки усти.

Преработени храни (хляб, тестени произведения, бисквити, крекери, чипс и др.)

Като хора някои от обичаните ни храни са комфортни, мощно модифицирани артикули, които съвсем не наподобяват на съставките, от които са направени. Да споделите с вашето зайче чипс или крекер в никакъв случай не е целесъобразно, по тази причина просто не го правете. Вредите са доста повече и ще ги видите на по-късен стадий.

Много от модифицираните храни, които хората употребяват, са с високо наличие на въглехидрати и захар, което може да докара до храносмилателни разстройства, необикновени изпражнения, коремен дискомфорт и дисбиоза. Същевременно доста се усилва рискът от затлъстяване и свързани с него здравословни проблеми за зайците. Ако желаете да споделите лакомство с вашето зайче, пробвайте се да предложите малко количество подобаващи плодове или специфични лакомства за зайците.

 за зайците храни, рискови за зайците

Сурови картофи

Въпреки че не са толкоз токсични за зайците, колкото някои от храните в този лист, суровите картофи не са изключително потребни за никого, в това число и за хората. Преди да бъдат сготвени, картофите съдържат отровен алкалоид, наименуван соланин, който може да докара до понижаване на апетита, храносмилателни разстройства, болки в корема и заспалост за зайците. Дори и да не са погълнати токсични количества соланин, картофите са калорични и с високо наличие на нишесте, което може да разстрои деликатната стомашно-чревна система на заека.

Трудно е да устоите на изкушението да давате от вашата храна косматото ви зайче, само че за неговото здраве и благоденствие нито една от изброените нагоре храни не би трябвало да му се дава. За благополучие има голям брой утвърдени за зайците плодове и зеленчуци, които ще ви подсигуряват, че времето за хранене ще бъде забавно за вашия заек, като в същото време ще сте сигурни, че му осигурявате допустимо най-подходящата храна. Ако в миналото не сте сигурни дали вашият заек може да е погълнал храна от този лист или в случай че има проблем, потърсете ветеринар.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР