Предсрочните избори вече изглеждат неизбежни, но почти сигурно те няма

...
Предсрочните избори вече изглеждат неизбежни, но почти сигурно те няма
Коментари Харесай

Изборите неизбежни: Два пъти ни вдигат от плажа за гласуване през лятото


Предсрочните избори към този момент наподобяват неизбежни, само че съвсем несъмнено те няма да се проведат по едно и също време с вота за евродепутати на 9 юни.
Причината са всички процедури,
които би трябвало да се изпълнят, преди президентът да насрочи датата за изключително гласоподаване на нов парламент. Това предвижда в изявление за „ Марица “ преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.
След като Народното събрание гласоподава
през днешния ден неизпълнения мандат на ГЕРБ, следва президентът да даде още две благоприятни условия за сформиране на държавно управление. Вторият мандат ще бъде връчен на ПП-ДБ, които ще имат период от една седмица да се опитат да го осъществят.
След това Румен Радев би трябвало да избере
сред Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “и Има Такъв Народ на кой да повери третия и финален късмет. При нов неуспех за първи път президентът ще бъде заставен да избере длъжностен министър председател единствено сред 10 души, както плануват направените предходната година промени в конституцията.
Следващата стъпка са съвещания на президента
с парламентарните групи и с претендента за министър-председател на служебно държавно управление. Такава процедура се организира за първи път и по тази причина не е ясно какъв брой време ще отнеме попълването на състава на краткотрайния кабинет.
За да се проведат двата типа избор
по едно и също време, президентът би трябвало да издаде декрет за насрочване на парламентарен избор преди 9 април. В противоположен случай Централната изборна комисия няма по какъв начин да съблюдава част от периодите си по закон за организация на тези избори.

Парламентарните избори, в случай че има такива, да бъдат най-рано на 23 юни или 2 в 1 – това предложиха от „ Сиела норма “,
с чиито машини ще се гласоподава на евровота.
Изпълнителният шеф на „ Сиела Норма “ Веселин Тодоров изясни, че досега с ЦИК работят за единични избори – единствено за европейските. Така е оповестена и публичната поръчка.

„ Единственият сериозен проблем би бил на 16 юни да насрочат парламентарните избори – т.е единствено седмица след европейските. Почти няма да има време да приберем машините назад и да стартираме отначало. 23 юни не е проблем “,

сподели Тодоров пред Би Ти Ви и изясни, че това няма да е елементарно. Затова той предложи вотът да е или 2 в 1, или за депутати да гласуваме от 23 юни нататък. Той подчертава, че също така има и локални избори.
Шансовете да се избегнат предварителните
парламентарни избори клонят към нулата, откакто ГЕРБ хвърли кърпата. Президентът Румен Радев е задължен да опитва с още два мандата да се сформира държавно управление, само че това ще е единствено условност.

Съмненията, че огромното надхитряне в сглобката може да сервира нова изненада, завършиха рано през вчерашния ден, когато Мария Габриел
извърши заканата си и подаде заявление
до Народното събрание, че се отхвърля да става министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет. Парламентът гласоподава на изключително съвещание декларацията, с което да се постави точка на опита на ГЕРБ да сформира кабинет.
Сега на ход са ПП-ДБ,
които ще получат мандат като втора мощ на последните избори. Със своите 63 депутати дясната коалиция е обречена без съдружници. Такива обаче не се виждат на хоризонта. Офертата на премиера в оставка Николай Денков към ГЕРБ – сглобката да продължи, като единствено си сменят местата с Мария Габриел, беше посрещната
с ледено безмълвие от хората на Бойко Борисов.
Близки до ПП-ДБ анализатори настойчиво стартират тезата, че вторият мандат не е жертван, в случай че на процедура се преотстъпи на ГЕРБ, които да предложат претендент за министър председател, друг от Мария Габриел.
Споменава се и съответно името
на настоящия началник на Народното събрание Росен Желязков. Така ротацията може да се случи и сглобката да оцелее. От щаба на Борисов обаче няма никакви признаци за отвод от заявената в неделя твърда позиция за курс към избори.

Мария Габриел се отхвърли да предлага държавно управление

При очертаващия се неуспех Румен Радев ще би трябвало да избира трета партия, на която да даде последния късмет. Отсега обаче е ясно, че никой всред Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “ няма предпочитание да се опитва да търси болшинство за кабинет. Първи го заявява съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който още в неделя изясни, че не вижда късмет за държавно управление без присъединяване на ГЕРБ. Затова от придвижването неотложно ще върнат неосъществен мандата, в случай че Радев въпреки всичко им го връчи. Същото съобщи и Георги Свиленски, зам.-председател на Българска социалистическа партия, която до момента постоянно е последният избор на президента при рулетката с мандатите.

Заместникът на Корнелия Нинова разгласи първите два мандата за изчерпани, както и въобще 49-ия парламент.

„ Чудя се за какво България трябваше да загуби 9 месеца. Личното ми мнение е, че са изчерпани и няма да има държавно управление, само че всичко се случва час по час “, сподели още Свиленски.

Има Такъв Народ също нямат предпочитание да се пробват, стана ясно от думите на техния водач Слави Трифонов още сега, когато Мария Габриел съобщи, че всичко свърши.

„ Третият мандат в който и да отиде – той ще го върне и по този начин, напълно вярно, отиваме с облекчение на избори “, съобщи шоуменът. Той не пропусна да захапе Николай Денков по какъв начин се е молил на ГЕРБ в направеното послание по държавната телевизия.

„ Като се има поради молещия му се глас, смачканата физиономия, която желае да я съжаляват, гордата стойка на човек, който всеки миг чака да яде пердах, фактът, че това създание 9 месеца е било министър-председател на България – това са двете най-унизителни минути в историята на Българска национална телевизия “, написа Трифонов, чиито депутати също са безапелационни, че изборите са единственият излаз от мъката на сглобката.

„ Възраждане “ надали ще бъде изборът на Радев за третия мандат след словесната престрелка на техния водач Костадин Костадинов с президента при консултациите на „ Дондуков “ 2.

ПП-ДБ ще би трябвало да дойдат на „ Дондуков “ 2 за втория мандат

на които се надяват да сложат някой % от горната страна.

При това състояние партиите към този момент могат да стартират подготовката за лятната борба край урните. Последният парламентарен избор на 2 април 2023 година пристигна след тригодишната рецесия с поредност изключителни избори и къси парламенти. Миналата пролет Бойко Борисов взе реванш, откакто беше надвит от Слави Трифонов и от “Промяната ”. Като първа мощ ГЕРБ обаче не съумяха да създадат кабинет и бяха принудени да влязат в сглобката. Сега обстановката наподобява радикално друга. Борисов държи всички козове, а социолозите му вещаят още по-убедителен триумф. Надолу вървят акциите на ПП-ДБ, които евентуално ще бъдат посочени като основни виновници Шенген и еврото да се отдалечават, а страната да зацикли с следващото служебно ръководство. Остава въпросът по какъв начин проваленият опит за общо ръководство на ГЕРБ и ПП-ДБ може да се случи след изборите. И на каква цена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР