Предсрочните избори тази есен са сигурни, след като Корнелия Нинова

...
Предсрочните избори тази есен са сигурни, след като Корнелия Нинова
Коментари Харесай

Вече сигурните предсрочни избори ще са между 18 септември и 9 октомври, зависи от Кирил Петков

Предсрочните избори тази есен са сигурни, откакто Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия излиза от договарянията за нов кабинет с " Продължаваме промяната "
Кога ще се проведат новите избори обаче е напълно в ръцете на подалия оставка министър председател Кирил Петков. И от бързината, с която неговата партия ще вземе първия мандат за сформиране на кабинет от ръцете на президента Румен Радев.

Ако Петков работи бързо - незабавно след завръщането на Радев от срещата на НАТО в Мадрид, вотът може да е на 18 септември. Тази дата бе посочена като първа допустима от правосъдната министърка Надежда Йорданова. За задачата обаче Петков би трябвало бързо да вземе и да върне мандата за кабинет несбъднат. Веднага по-късно същото ще направи и ГЕРБ, както към този момент се заканиха от партията на Бойко Борисов. Едва тогава скоростта, с която доближават изборите ще зависи от дейностите на Румен Радев. Причината е, че съгласно конституцията първите два мандата се връчват, едвам когато парламентарните групи излъчат претендент за министър-председател. За третия мандат обаче президентът има 7 дни да избере на кого ще го даде и съответната партия има 7 дни да каже дали ще предложи държавно управление или не.

През цялото това време Народното събрание продължава да е настоящо, което значи, че 47-ият парламент има най-малко три седмици живот.

Избори би трябвало да се проведат при започване на октомври. В края на юли най-рано Народно събрание би трябвало да бъде необуздано, уточни преди дни пред " 24 часа " експертът по конституционно право доцент Наталия Киселова. Тази прогноза обаче бе направена, в случай че Кирил Петков опита оптимално да раздува във времето опитите си да направи второ държавно управление.

Двете вероятни недели в октомври са 2 и 9 октомври. За да са тогава изборите обаче е нужно Народното събрание да работи до края на юли. Причината е, че сред датата на вота и тази, на която президентът назначава служебно държавно управление и насрочва избори би трябвало да има 60 дни. Толкова лишава и самата подготовка на изборите съгласно Изборния кодекс.

Експерти пък показват като най-ранна дата за предварителен парламентарен избор 25 септември.

След третия несполучлив опит да се образува държавно управление президентът Румен Радев е задължен да разпусне Народното събрание и със същия декрет да насрочи предварителни избори в двумесечен период, припомня преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров, който фиксира като първа допустима дата за вота 25 септември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР