Председателят на заличеното от Централния регистър на Северна Македония сдружение

...
Председателят на заличеното от Централния регистър на Северна Македония сдружение
Коментари Харесай

Викат на разпит в Охрид председателя на „Цар Борис Трети”

Председателят на заличеното от Централния указател на Северна Македония съдружие „ Цар Борис Трети ” в Охрид Томе Блажески е извикан на 28 април в прокуратурата в Охрид като обвинен в " предизвикателство на национална, расова и религиозна ненавист, разкол и назадничавост " по член 319 и " насмешка с македонския народ " по член 179 от Наказателния кодекс на Северна Македония. Според телевизия Алфа в Северна Македония сигналът е подаден от еврейската общественост в страната. 

„ Не желая някой да лежи в пандиза за 10 години, а да се спре омаловажаването и дискриминирането на евреите посредством прослава на нацизма и фашизма. Очаквам провокациите да престанат и еврейските жертви от Втората международна война да спрат да бъдат политическа разменна монета. Съжалявам, че този фашистки разказ, или този антисемитизъм, се популяризира през днешния ден, през 2023 година, с невиждано движение и се подпалват масите в България и (Република Северна) Македония, това не е редно. И ние в (Република Северна) Македония не можем да допуснем връщане на историята и пробуждането на фашизма посредством пропагандиране на сътрудници на Хитлер ", споделя за малкия екран ръководителят на еврейската общественост в Северна Македония Пепо Леви.

За това, че Блажески е извикан в прокуратурата оповестиха във Facebook страницата си и от сдружението „ Цар Борис Трети ” в Охрид. „ Честита 1948 … Можеш да си всичко, само че не и българин! ”, написаха от сдружението. 

За разпалване на ксенофобия и расизъм беше разпитван и ръководителят на сдружението Културен център „ Иван Михайлов ” в Битоля Люпчо Георгиевски. Двете сдружения бяха заличени от Централния указател на Северна Македония, откакто Комисията за имената на сдруженията предложи това.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР