Председателят на ВАС Георги Чолаков Ако не ме лъже паметта,

...
Председателят на ВАС Георги Чолаков Ако не ме лъже паметта,
Коментари Харесай

Георги Чолаков: Във ВАС има не повече от три, четири роднински назначения


Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков

Ако не ме лъже паметта, във Върховния административен съд (ВАС) има не повече от три, четири назначения на родственици, сподели новият ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков пред бТВ.

Той желае да промени имиджа на Върховен административен съд и съдът да стане явен и открит, а жителите да знаят какво се случва зад стените му.

Георги Чолаков беше определен на поста от два състава на Висшия правосъден съвет(ВСС).Първо зад избора му застана остарелият Висш съдебен съвет, само че откакто президентът върна кандидатурата му, тя беше наново гласувана и от новия състав на Висш съдебен съвет.

„ Подобна процедура до момента не е имало “, сподели Чолаков.

Той разяснява, че в конституционните пълномощия на президента е да реши дали да върне указа за назначение на оферти претендент. В съответния случай президентът е решил да откаже и надлежно върна процедурата във Висш съдебен съвет. Не се тормозих за това, защото е в неговите пълномощията, съобщи Чолаков.

Той не отхвърли, че във Върховен административен съд има роднински назначения. Обясни обаче, че това е станало след съблюдаване на процедурата и закона. Магистратите са се явили на състезания, спечелили са гии в този момент са съдии във Върховен административен съд или в други съдилища. В закона няма забрани за такива назначения, сподели Чолаков.

Той изясни, че в случай че при атестацията съдиите не покажат нужните познания и умения, правните отношения им могат да бъдат прекъснати.

В живота си съм имал доста тествания, които съм се опитвал да превъзмогвам, сподели Чолаков.

Той заяви, че стартира кариерата си на арбитър през 1992 година, само че напуща системата три години по-късно поради тежъкконфликт с тогавашното управление на Окръжния съд.

След това работи 12 години като юрист. Явява се на конкурс и печели място за арбитър в Административенсъд. Следва ново предизвикателство като нотариус в Балчик, а по-късно кандидатства за арбитър във Върховния административен съд, описа Георги Чолаковпрофесионалната си кариера.

Около 100 дка земеделска земя в региона на Балчик, които се дискутираха по време на избора му, ще станат негова благосъстоятелност чак от 2021 година, сподели Чолаков. Той ще ги придобие след заем от 50 000 лева даден на другар. В момента взима наем от тях от по 100 лева./дка.

Мястото на прокуратурата е в правосъдната система, счита новият началник на Върховен административен съд. Според него в случай че се прави промяна в тази област е нужно да има разбор преди този момент за какво е належащо и до какво ще докара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР