Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан

...
Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан
Коментари Харесай

Председателят на Върховния съд на Украйна е задържан за $2,7 млн. подкуп

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе арестуван за рушвет в размер на 2,7 милиона $, съобщи УНИАН, представена от Българска телеграфна агенция.

Арестът бе разгласен през вчерашния ден - в деня, в който украинският президент Володимир Зеленски се върна в страната след тридневна обиколка в Европа.

Борбата с корупцията е авансово изискване, сложено от Европейски Съюз за присъединение на някогашната руска република. Въпреки напредъка, реализиран през последните години, Украйна е на 116-о място от 180 страни в последния " Индекс за усещане на корупцията " на неправителствената организация " Прозрачност без граници " (Transparency International), отбелязва Ройтерс.

Националното антикорупционно бюро (НАБО) на Украйна заяви, представено от УНИАН, че дружно със Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) са разкрили корупция в огромни размери във Върховния съд (ВС).

" НАБО и САП разкриха огромна корупция във Върховния съд, а точно - скица за приемане на непозволени облаги от управлението и съдиите от Водоснабдителна система. В момента се правят неотложни следствени дейности. Подробности по-късно ", написа в изказването, оповестено във " Facebook ".

Източник от правоприлагащите органи удостовери пред УНИАН, че ръководителят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е махленски във взимане на рушвет в размер на 2,7 милиона $. Князев заема поста от 1 декември 2021 година

" Във връзка със протичащото се днес ще се състои изключително съвещание на Пленума на Върховния съд ", оповестиха във Фейсбук от най-висшата правосъдна инстанция в Украйна.

Според източник на украинския новинарски уебсайт " Дзеркало тижня " " Дзеркало тижня " подкупът е бил даден от поддръжници на милиардера Костянтин Жеваго, който беше задържан през декември във Франция по искане на Киев във връзка по обвинявания в заграбване на средства, съобщи Ройтерс. 

Украинският олигарх сподели пред френския съд, че не е направил нищо неприятно и не би трябвало да бъде екстрадиран.

НАБО и САП в този момент проверяват 18 съдии от Върховния съд, които постановили предишния месец решение в интерес на бизнес ползите на Жеваго.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР