Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов критикува начина,

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов критикува начина,
Коментари Харесай

Лозан Панов разкритикува липсата на дебат при избора на съдебния съвет от парламента

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов подлага на критика метода, по който през вчерашния ден Народното събрание избра 11-те представители в правосъдния съвет - без спор за професионалните и нравствени качества.

Панов, който ще работи с новия състав на съвета от трети октомври, разяснява изборът преди предпоследното съвещание на сегашния Висш съдебен съвет. Вчера Народното събрание съблюдава предварителната сделка и избра 11 членове за кадровия орган на Темида. В идващия състав влязоха противоречиви кандидатури като арбитър Стефан Грозев и арбитър Боян Магдалинчев.

" Парламентът не изневери на съществуващата до този миг процедура. Реално нямаше главен спор за професионалните и етични качества на претендентите. Процедурата протече официално и практиката досега в Народното събрание се възпроизведе. Важен е методът, по който те бяха определени - без задаване на въпроси, без конкретика към най-важния и стойностен за цялата правосъдна система въпрос, а точно - за професионалните качества на претендентите ", разяснява ръководителят на Върховен касационен съд, представен от уеб страницата " Дефакто ".

Панов не разяснява какво би се случило, в случай че президентът Румен Радев върне указа за назначение на Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд, каквито индикации има. Панов отхвърли да даде своето мнение и по тематиката - дали в случай че указът се върне в съвета би трябвало да стартира нова процедура или да има единствено прегласуване.

Панов напомни думите си от дебата при избора на Чолаков, че това е бил избор на тишината.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (34)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР