Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов изрази притеснение

...
Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов изрази притеснение
Коментари Харесай

Лозан Панов със забележки към парламента, ДПС го атакува за активното му политизиране

Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов изрази терзание за качеството на законотворчеството на Народното събрание, за нарушение на обикновени правила при практикуване на това право. От Движение за права и свободи нападнаха ръководителя на Върховен касационен съд за дейното му политизиране през последните години. Това стана при разискването на отчетите за активността на съдилищата през 2016 година и през 2017 година, импортирани от Висш съдебен съвет, признати през днешния ден от Народното събрание /НС/.

Миналата седмица разглеждането на документите беше отсрочено поради отсъствието от пленарната зала на ръководителя на Върховен касационен съд.

Днес Лозан Панов изясни отхвърли си да пристигна в Народно събрание с поканата по телефона, а не в писмен тип, което не било подобаващата форма. Това се повторило и в този момент. Институциите би трябвало да се почитат, акцентира ръководителят на Върховен касационен съд.

Председателстващият съвещанието Емил Христов отговори, че управлението на Народното събрание почита институциите, съблюдава своя устав, само че изразеното от трибуната отношение - в т.ч и към качеството на одобряваните закони - не е методът да се разяснява законодателната активност на депутатите.

Да се дебатира по проблемите на правосъдната система, когато се гледат отчетите за активността на съдилищата, а не върху това дали сте извикан по телефона, включи се и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той означи, че всички биват поканени в пленарната зала по телефона, включително и той самият като вътрешен министър е бил канен по този начин. Цветанов обърна внимание, че във всяка една от комисиите работят експерти в съответните области. Има механизми за сезиране на Конституционен съд, в случай че има подозрения за противоречие с Конституцията, напомни той.

Йордан Цонев, Движение за права и свободи, подчертава върху неналичието на съгласуваност и съществуващото напрежение по оста Народно събрание - правосъдна власт, както и в самата правосъдна власт. Отделните управляващи са освен самостоятелни, само че в същото време се поправят - по този начин действа правовата страна, акцентира Цонев. Като политици бихме били в дълг към истината, в случай че не отбележим, че обособени елементи на правосъдната власт, съответно - Вие не отговаряте на това условие. През последните години следим интензивно политизиране, тормози ни съвместяването на двете функции, разгласи Цонев. Правело усещане и опълчването сред ръководителя на Върховен касационен съд и прокуратурата. За разлика от него, политиците не си разрешавали да разясняват решения на съда.
Според ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов, обаче, е време правосъдните решения да се разясняват от всички, само че това да бъде "хигиенично ".

Критиката не значи политизация, това е гаранция да не се стигне до автокрация, също считам, че би трябвало да се разясняват правосъдни актове, взе думата Лозан Панов. Проблемът бил да не се прави преднамерено.

Представителят на ПГ "Обединени патриоти " Павел Шопов счита, че задачата към проблема с идването на Панов в Народно събрание е скандал, тя е част от скица на "едни съдии, кръгове в България " за легитимацията на ръководителя на Върховен касационен съд пред обществото като шеф на съдиите, като индивида, имащ пълномощия във връзка с съдилищата. Цялото общество преди време бяхме пред опасност - едни хора, загрижени за правосъдната система бяха наизлези по градове и села и громяха разпоредбите, реда, системата, оповестиха се срещу корупцията, неприятните съдии. С днешното съвещание се прави опит в обществото да се реанимира тази нишка, тя е рискова, предизвести той.

По създание, на база отчетите за активността на съдилищата, ръководителят на Върховен касационен съд преди всичко означи, че би трябвало да се попълнят празнотите в Закона за правосъдната власт, свързани с избора на Висш съдебен съвет. Друг главен проблем била признатата м.г. смяна в Наказателно-процесуален кодекс, обвързвана с публичността на правосъдните актове.

Пред депутатите Лозан Панов акцентира, че дейностите на Висш съдебен съвет за решение казуса с натовареността на съдилищата са в вярна посока, само че към момента липсва най-благоприятен резултат.
Имало потребност и от смяна на правосъдната карта.

За 2017 година трайно са намалели делата на Върховен касационен съд, сочи отчетът. За 2016 година решените каузи във Върховен касационен съд са 9902, а през 2017 година - 9802.

През 2017 година са издадени 4701 позволения за СРС, при над 4800 през 2016 година, означи още Лозан Панов.

Средната натовареност на районните съдилища в регионалните центрове през 2016 година е 52,9 каузи на месец, а за 2017 година - 57,60. За районните съдилища, отвън регионалните центрове, надлежно - 37,47 каузи месечно на арбитър за 2016 година и 44, 4 каузи месечно за 2017 година На тази база най-натоварен е Софийският областен съд със приблизително 69,73 каузи на месец за 2016 година и 79,39 за м.г.

Същевременно натовареността на Софийския градски съд е 34,09 каузи за 2016 година и 30,97 каузи месечно за 2017 година

В този интервал се следи и доста висока натовареност на Специализирания углавен съд, на който се падат 31,05 каузи месечно на арбитър за 2016 година и 32,17 каузи месечно за 2017 година В същото време данните разкриват, че окръжните съдилища в Търговище, Кърджали, Враца и Монтана преглеждат през 2016 година и 2017 година приблизително под 7 каузи на месец.

Средната натовареност на апелативните съдилища през 2016 година е 9,33 каузи за разглеждане месечно и 9,65 каузи за 2017 година

За 2016 година броят на всички каузи за разглеждане в правосъдната система, без тези във Върховен касационен съд, е 634 239, а за 2017 година - 682 130.

Съотношението на правосъдната администрация към броя на магистратите през 2016 година за районните съдилища в регионалните центрове е 2,8 административни чиновници на един арбитър и 2,83 за 2017 година За Софийския областен съд този коефициент е 3,17 за 2016 година и 3,15 за 2017 година, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР